На знімку: 15 травня 1990 року. Перше засідання Верховної Ради УРСР дванадцятого скликання.

 


Голова Президії Верховної Ради УРСР попереднього скликання (до 4 червня 1990 року) Валентина Шевченко
(крайня ліворуч).
 


Голова Центральної виборчої комісії Віталій Бойко.

15 травня 1990 року відбулося перше засідання Верховної Ради УРСР дванадцятого скликання, яке пізніше стало іменуватися першим демократичним скликанням Верховної Ради України.

30 років тому парламент Української Радянської Соціалістичної Республіки почав будувати Незалежну Україну.

Уперше до парламенту пройшли політичні сили, які сповідували Незалежність України і стали рушійною силою українського державотворення на початку 1990-х.

Народні обранці 16 липня 1990 року ухвалили Декларацію про державний суверенітет України, а 24 серпня 1991-го — Акт проголошення незалежності нашої держави.

15 травня Верховна Рада УРСР уперше почала працювати як парламент — на постійній основі. Перша сесія тривала понад два місяці, а не два-три дні, як раніше. У парламенті сформувалося два депутатські блоки — так звана група 239, яка офіційно називалась «За суверенну Радянську Україну» і мала більшість голосів у Верховній Раді, а також опозиційний «Демо-кратичний блок» — Народна Рада. Роботу парламенту вперше почали транслювати у прямому ефірі по радіо й телебаченню. Опозиція отримала керівництво парламентськими комітетами з економічної реформи, зовнішніх справ, прав людини, культури й духовного відродження, чорнобильським, науки та освіти.

Тоді під парламент прийшли мітингувальники з гаслами, які актуальні й нині.

Подаємо витяг із стенограми першого засідання Верховної Ради 30-річної давнини.

«ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради Української РСР. 15 травня 1990 року. 10 година.

Головує Голова Центральної виборчої комісії по виборах народних депутатів Української РСР Бойко В.Ф.

Головуючий. Глибокошановні народні депутати!

Відповідно до Конституції Української Радянської Соціалістичної Республіки мені як Голові Центральної виборчої комісії по виборах народних депутатів Української РСР випала велика честь відкрити перше після виборів засідання Верховної Ради Української РСР.

Дозвольте передусім від імені Центральної виборчої комісії щиро поздоровити вас з виявленим виборцями довір’ям — обранням народними депутатами республіки і побажати плідних успіхів у державній діяльності.

Характерною особливістю нинішніх виборів було те, що вони проходили на основі нових демократичних законів, при широкій гласності, під контролем народу. Вперше найвищий орган державної влади сформовано не одностайним голосуванням за пропоновану кандидатуру, що, по суті, нерідко було виявленням політичної апатії виборців, а в умовах альтернативності, гострої передвиборної боротьби, без будь-якого регламентування якісного складу кандидатів у депутати.

Таким чином, відновлено суть виборності Рад. Повною мірою реалізовано конституційні положення про загальне, рівне виборче права. Відповідно до нових виборчих законів кандидатів у народні депутати висували не тільки трудові колективи, громадські організації, збори військовослужбовців по військових частинах, а й колективи навчальних закладів, виборці за місцем проживання.

У ході виборчої кампанії на 450 депутатських мандатів претендували понад 3 тис. чоловік. За місце в українському парламенті змагалися представники майже всіх верств суспільства. Змагалися ідеї, змагалися програми, змагалися характери. Вибори засвідчили зрослу активність і заінтересованість громадян у дальшому поглибленні перебудови, розширенні демократії, повному утвердженні народовладдя.

У період підготовки до виборів активізувався процес самоорганізації людей у трудових колективах, за місцем проживання. Створювалися і ефективно діяли різноманітні громадські об’єднання, клуби виборців, ініціативні групи, групи підтримки кандидатів тощо.

У день загальних виборів, 4 березня 1990 року, на виборчі дільниці прийшло більше 31 мільйона, тобто майже 85 процентів виборців, які в ході голосування виразили своє ставлення і до платформи Компартії України, і до програм інших громадських організацій, і до виборчих платформ конкретних кандидатів. У той же час вибори виявили необхідність дальшого вдосконалення виборчого законодавства. На зборах виборців у засобах масової інформації, а також у листах, які надійшли до виборчих комісій, міститься чимало зауважень і пропозицій з цього приводу. Всі вони потребують систематизації і аналізу для внесення відповідних змін у діючих законодавствах.

Сьогодні, на першому засіданні Верховної Ради Української РСР дванадцятого скликання присутні на 9 годину 50 хвилин 424 депутати з 449 обраних.

Як повідомлялося, в Радянському виборчому окрузі № 375 м. Харкова результати виборів, що відбулися у березні 1990 року, визнані недійсними. Повторні вибори будуть проведені 20 травня цього року. Загальні і докладні дані про результати виборів, склад обраних народних депутатів повідомить Верховній Раді Мандатна комісія, якій Центральна виборча комісія передасть необхідні матеріали для перевірки повноважень народних депутатів.

Хотів би ще підкреслити, що в цьому залі знаходяться представники всіх регіонів республіки, всіх основних верств нашого суспільства: робітники і колгоспники, керівники виробництва, громадські діячі, діячі науки і культури, військовослужбовці, люди різних професій, поколінь, національностей, суспільно-політичних поглядів. Нинішній депутатський корпус має вирішувати складні і відповідальні завдання. Народ вірить у вашу компетентність, зваженість, спроможність знайти найбільш вірний і ефективний шлях до розв’язання існуючих у нашому суспільстві проблем, від чого, врешті-решт, залежить здійснення надії і права кожної людини на краще життя. Дозвольте ще раз побажати вам плідної роботи на благо народу Радянської України, нашої соціалістичної Батьківщини.

Товариші! Відповідно до статті 99 Конституції Української РСР перше засідання Верховної Ради Української РСР дванадцятого скликання оголошую відкритим (Оплески)».

Фото Олександра КЛИМЕНКА  (з архіву «Голосу України»).