В Одесі з початку карантину кількість безробітних виросла більш як удвічі, і станом на 1 травня статус мали 4328 осіб (на 1 квітня — 1830). Протягом цього року в міську службу зайнятості звернулися 3509 здобувачів, з яких для 157 осіб причиною безробіття стало звільнення за скороченням штату, 1571 — за згодою сторін, 602 звільнилися за власним бажанням, 1179 — з інших причин.

Змінився й професійно-кваліфікаційний склад безробітних. Так, серед тих, хто звернувся в період карантину, 74,7% становили особи, які раніше обіймали посади службовців (85,5% було в березні 2020 року); робочі спеціальності — 20,9% (12,7%); ті, хто не потребує спеціальної підготовки, — 4,4% (1,8%).

Збільшилася кількість незайнятих громадян із робочих професій: водії, слюсарі, електромонтажники й електрики, працівники будівельної галузі, кухарі, бариста, буфетники, бармени, офіціанти, продавці та касири.

В Одесі середній розмір допомоги у зв’язку з безробіттям у квітні становив 5264 грн.

Для мінімізації негативних наслідків на ринку праці введені додаткові заходи з підтримки роботодавців із числа суб’єктів малого й середнього підприємництва в результаті зупинки (скорочення) діяльності шляхом виплати їх працівникам допомоги із часткового безробіття. Розмір допомоги встановлюється з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), але не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом.

У місті 42 суб’єкта господарювання вже подали в службу зайнятості відповідний пакет документів.