Про це розповів Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков на брифінгу після завершення Погоджувальної ради.

Він нагадав, що згідно з процедурою, має бути спочатку проголосовано за відхилення зареєстрованого у парламенті проекту Постанови, яка блокує підписання цього закону. Це відбудеться або у вівторок, або коли профільний Регламентний комітет розгляне проект цієї Постанови. Якщо депутати не підтримають цю Постанову, тоді у Голови Верховної Ради з’явиться можливість підписати схвалений парламентом закон і направити його на підпис Президенту.

На запитання, коли відкриють доступ парламентських журналістів до балкона парламенту, так званої ложі преси, Дмитро Разумков відповів: «Ми не виходили з режиму карантину, бо в нього не заходили — Верховна Рада працювала у режимі комітетів, позачергових засідань. Зараз ми змінили графік і більше працюватимемо у залі Верховної Ради. Але як тільки з’являтиметься можливість — ми поступово пом’якшуватимемо режим карантину.

Сьогодні у нас немає відвідувачів, окреме ставлення до журналістів. Думаю, ви могли переконатися, що свободі слова ми не заважаємо. Поступово повертатимемося до нормального режиму роботи. Якщо говоримо про балкон — то, думаю, через деякий час так само повернемось до цього питання. Однак треба буде врахувати і санітарні норми».

Щодо доступу журналістів до парламентських кулуарів, Голова Верховної Ради висловив думку, що і нині журналісти мають змогу спілкуватися з депутатами — і на вулиці, і в парламенті.

Нині парламентських журналістів пропускають лише до прес-центру Верховної Ради на третьому поверсі парламенту, де вони можуть дивитися трансляцію телеканалу «Рада» та проводять брифінги. Доступ на балкон, у кулуари другого поверху — куди депутати виходять із сесійної зали та до будівель парламентських комітетів досі заборонено і представникам ЗМІ, й іншим відвідувачам через карантин.

Медійники також поцікавилися, коли телеоператори зможуть самі знімати роботу депутатів в сесійній залі, стежити з балкона за поведінкою депутатів і, зокрема, «кнопкодавством». «Орієнтовний вихід із карантину — 22 травня. І думаю, через тиждень, коли буде пленарка, якщо все буде добре, ми будемо розглядати і таку можливість, — відповів Дмитро Разумков. — Але ще раз повторюю, щоб ніхто не ображався: ми повинні розуміти кількість людей, які одночасно зможуть знаходитись на балконі».

Коли відкриють кулуари? «Станом на сьогодні доступ до кулуарів та інших приміщень парламенту для відвідувачів та журналістів поки що закритий. Давайте почекаємо, коли зможемо про це говорити, коли держава вийде з карантину і будемо повертатися до нормального режиму роботи, — сказав глава парламенту. — Я планую, щоб у журналістів був максимально можливий доступ до народних депутатів. Мені теж ховатися нема від чого».

Щодо кнопкодавства — глава парламенту нагадав про кримінальну відповідальність депутатів за такі дії. «І більшість це розуміє на ментальному рівні — що можна робити і що не можна, а хто не розуміє — їм допоможе Кримінальний кодекс України і шановні представники ЗМІ», — додав Дмитро Разумков.

Рішення про відправлення на доопрацювання законопроекту про громадянство, який викликає багато зауважень у народних депутатів, має приймати Верховна Рада, за таке рішення мають проголосувати депутати у сесійній залі, — нагадав Дмитро Разумков. За його словами, на Погоджувальній раді і депутати, і голова профільного комітету не заперечували, щоб продовжити публічну дискусію стосовно цього питання.

Стосовно проведення восени місцевих виборів і можливості виборів на окремих територіях Донбасу, Голова Верховної Ради відзначив: «Ми добре розуміємо всі ті умови, які повинні відбутися, щоб вибори відбулися. Тому що вибори — це демократичний процес, із доступом до території, з можливістю агітувати за себе, використовувати всі європейські демократичні принципи проведення виборів. Щоб ці вибори були виборами, а не референдумом».