Зокрема, рекомендується розглянути на пленарному засіданні та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування (реєстр. № 2765 від 16.01.2020 р.), внесений народними депутатами України Олександром Маріковським, Юлією Овчинниковою, Олегом Бондаренком та іншими народними депутатами України.

Комітет підтримує викладену у ньому ініціативу посилення відповідальності за порушення правил використання об’єктів тваринного світу, а саме риби та інших водних біоресурсів, а також посилення відповідальності за порушення вимог щодо охорони середовища їх перебування (забруднення, проведення днопоглиблювальних, берегоукріплювальних, гідромеліоративних робіт) і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування.

Під час розгляду проекту постанови про заслуховування інформації про стан і наслідки ліквідації пожежі у зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення та на об’єктах Чорнобильської АЕС (реєстр. № 3345 від 16.04.2020р.) комітет заслухав інформацію заступника міністра енергетики та захисту довкілля України Романа Абрамовського, голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергія Калашника та першого заступника голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олега Мельчуцького щодо поточного стану ліквідації пожежі у зоні відчуження.

Враховуючи отриману інформацію про те, що на територіях зони відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення не було зафіксовано лісових пожеж протягом останніх п’яти днів та відсутня небезпека розповсюдження потенційно забруднених повітряних мас внаслідок пожеж у зоні відчуження, комітет рекомендував авторам проекту № 3345 уточнити перелік посадових осіб, які пропонуються для виступу, та визначитися щодо актуальності розгляду зазначеного проекту постанови на засіданні Верховної Ради України.

Також комітет рекомендував Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України подати на розгляд Верховної Ради України пропозицію про розгляд проекту постанови Верховної Ради України про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр.
№ 3401, доопрац.), внесеного народними депутатами України Давидом Арахамією, Сергієм Рахманіним, Олегом Кулінічем відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України.

Розглянувши законопроект про засади державної підтримки нових інвестицій в Україну (реєстр. № 3201), внесений народним депутатом України Сергієм Соболєвим, члени комітету ухвалили направити до Комітету з питань економічного розвитку зауваження та пропозиції для врахування під час напрацювання висновку головного комітету.

Обговоривши проект Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (реєстр. № 3314 від 09.04.2020), члени комітету погодилися рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття його за основу.

Аналогічне рішення ухвалено і щодо проекту Закону України Про митний тариф України (реєстр. № 3228 від 17.03.2020).

Водночас комітет відклав розгляд трьох законопроектів, поданих народним депутатом України Ярославом Железняком, щодо стимулювання ефективного користування ділянок нафтогазоносних надр та відповідних змін до Податкового і Бюджетного кодексів України (реєстр. №№ 3187, 3188, 3189) з огляду на лист їх автора про доопрацювання зазначених законопроектів.

За підсумками обговорення члени комітету визнали за доцільне заслухати керівників Держлісагентства, Держводагентства, Держрибагентства, Держекоінспекції, Держгеонадр, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Держатомрегулювання та Держагентства з управління зоною відчуження на засіданнях комітету протягом нинішньої сесії Верховної Ради України. Також голові комітету Олегу Бондаренку було доручено визначити дату та учасників робочої зустрічі з представниками Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій з метою ознайомлення та обговорення стану справ у сфері, яка належить до повноважень міністерства.