МОЗ опублікував Проект тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування в період карантину в зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19). За розпорядженням головного санітарного лікаря України, до вечора вівторка мали бути зібрані зауваження та пропозиції до цього документа.

Відповідно до проекту, учасники тестування мають бути поінформовані про ознаки респіраторних захворювань, які можуть бути підставою для недопущення до проведення тестування, та можливість взяти участь у додатковому тестуванні для осіб, які через стан здоров’я не потраплять на ЗНО. Крім того, абітурієнтів ознайомлять з протиепідемічними заходами, яких слід дотримуватись під час іспитів.

Учасники тестування проходитимуть термометрію. Вочевидь, для цього абітурієнтам доведеться приїхати до пунктів тестування заздалегідь. «Допуск учасників ЗНО до будівлі, в якій організовано тестування, здійснюється після проведення термометрії, опитування щодо стану здоров’я та за умови одягнення захисної маски так, щоб були покриті ніс та рот», йдеться у проекті рекомендацій.

Щоб уникати скупчення людей на вході та всередині приміщень, доведеться скласти графік, за яким відбуватиметься допуск учасників до пунктів тестування — з урахуванням часу, необхідного для вимірювання температури. Крім того, мають бути визначені маршрути учасників ЗНО «з метою забезпечення найменшого контакту» між ними.

У межах підготовчих протиепідемічних заходів мають також бути визначені місця розсадки абітурієнтів, з дотриманням дистанції не менш ніж 1,5 метра один від одного. Поруч, попереду та позаду вступника в аудиторії місце має бути вільне.

Санобробка рук та поверхонь — обов’язкова. На вході до будівель, в яких відбуватиметься тестування, а також до аудиторій чи класів організують «місця для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів». За годину до початку ЗНО та після нього в приміщенні влаштують прибирання, що передбачає дезінфекцію поверхонь та «місць для сидіння».

Аудиторії перед тестуванням мають провітрюватись не менше 30 хвилин, а вхідні двері до них під час іспитів мають бути відчинені. Певним чином обладнають і санітарні кімнати чи санвузли. Зокрема, організатори мають подбати про наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників. Використання багаторазових рушників буде заборонено.

Сторонніх осіб до будівлі не пропустять — окрім осіб, які супроводжують абітурієнтів з інвалідністю.

У пунктах проведення тестування чергуватимуть медичні працівники закладів освіти або закладів охорони здоров’я. Увесь залучений до тестування персонал перед початком роботи теж має пройти термометрію. Осіб з температурою понад 37,2 °С або ознаками респіраторних захворювань до виконання службових обов’язків не допустять.