Вперше в українському уряді таку високу посаду обійматиме представниця кримськотатарського народу.

«Це потужний сигнал кримським татарам, в тому числі, в окупований Крим. Коли на таку високу і відповідальну посаду призначається кримська татарка, мова, в тому числі, йде і про політичне рішення. Крім того, призначення заступників міністрів закордонних справ — це, в тому числі, сигнал для інших країн», — прокоментувала Е. Джапарова.

Утім, сказати, що Джапарову призначено винятково за національною ознакою, без огляду на професійні якості, аж ніяк не можна. З 2015 року вона обіймала керівні посади в Міністерстві інформаційної політики. Зокрема, відповідала за кримський напрямок, брала участь у розробках багатьох інформаційних кампаній, представляла Україну на різноманітних міжнародних форумах, про що не раз писав «Голос України». Тож представляти її винятково як активістку та журналістку, яка опинилася на цій посаді через кон’юнктурні домовленості, абсолютно некоректно. Хоча досвід роботи на телебаченні та в громадському секторі в її активі теж є.

За словами Е. Джапарової, у Міністерстві закордонних справ вона буде займатися кількома напрямами, в тому числі питаннями Криму та публічної дипломатії. «Звісно, призначення кримськотатарської жінки на таку високу посаду є першим в історії нашої держави. Так, це є відповідний сигнал. (Всі журналісти питають про це). Так, кожен цей сигнал сприйматиме по-своєму. Точно знаю, що працюватиму по совісті та докладу максимальних зусиль, аби мати практичні результаті діяльності. Точно буду дуже відкритою до міжінституційної співпраці та із громадським сектором. Мало того, вважаю, що без неї робота навряд може бути ефективною», — розкрила свої плани Джапарова.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи її призначення на своїй сторінці у Фейсбуці, нагадав: «Перша заступниця міністра — це особлива посада в системі. Там багато простору для дій і багато відповідальності за результат. У її портфоліо буде не лише Крим. Ще буде публічна дипломатія. І ще багато чого важливого».