Нещодавно фейковий сюжет про таємні американські біолабораторії в Україні протягом двох тижнів поширювали деякі політики та українські ЗМІ. Сьогодні можна сміливо заявити, що одну із 15 «таємних американських лабораторій» я знайшов у Львові, і навіть зумів поспілкуватися з її керівником. Ним виявився не полковник ЦРУ — американців тут від 2010 року не бачили. Науково-дослідним інститутом епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького керує професор Борис Кузьмінов (на знімку).

28 січня 2020-го медичний лабораторний центр НДІ епідеміології та гігієни ЛНМУ ім. Данила Галицького був акредитований для проведення цілої низки досліджень — мікробіологічних, біохімічних, імунологічних, молекулярно-генетичних. Лабораторія цього наукового закладу є найсучаснішою в регіоні. Вона була створена у 2010 році в межах українсько-американського проекту зменшення біологічної загрози в Україні. Загальна вартість американської допомоги — понад 3,4 млн американських доларів. Львівський медичний університет своїм коштом провів ремонтні роботи, підняв наукову та дослідницьку роботу до світового рівня, провів акредитацію медичного центру. Згодом виявилося, що вже запущена структура готова і для діагностики коронавірусної інфекції.

Зразки на дослідження надходять через шлюзову систему безпосередньо в бокси, що унеможливлює інфікування персоналу. Самі дослідження — високоточна ПЛР-діагностика (тестування методом полімеразної ланцюгової реакції) — проводяться в спеціальних ламінарних шафах. Зразки біоматеріалів для досліджень надходять в обласний лабораторний центр МОЗ, а вже звідти — в університетську лабораторію на вулиці Зелена, 12. Організовано три бригади у складі лікаря та лаборанта, які готові працювати у три зміни, із перервами для санітарної обробки, загалом за потреби — 24 години на добу. Це стало результатом співпраці університету та Львівської облдержадміністрації та міської ради. На сьогодні проведено більш як 1500 тестових аналізів хворих із підозрою на коронавірус.

Фото надано автором.