Щотижня надходять нові яйця для виведення цих корисних птахів.

Для збільшення популяції 2019-го закупили 40 фазанів у Вінницькій області. Вибрали два види — фазана румунського і звичайного. Ці птахи живуть до 10 років, але в природі, через лисиць, диких кішок, а іноді і мисливців, гинуть раніше. Тим часом фазани приносять чималу користь. Птахи полюють на мишей і комах. За словами головного лісничого Романковецького лісництва Миколи Дущака, котрий опікується фазанарієм, птахів доглядати набагато важче, ніж домашніх курей, качок чи гусей.

«Ми виховуємо мисливських птиць від яєць до пташок. У природі самка фазана несе 18—20 яєць. А у нас може знести до 70 за сезон. Навесні, коли птахи знесли яйця, забираємо їх та поміщаємо до інкубатора. Пташенят, які щойно з’явилися на світ, ми одразу переносимо під лампу, постійно обігріваємо. Далі продовжується процес їх «виховання». І знову клопоти — нагодувати, напоїти малечу, дати ліки, антибіотики, вітаміни», — каже лісничий.

Із 140 штук молодняка минулого року частину реалізували мисливським господарствам, а приблизно 100 птахів випустили на угіддях Сокирянського держлісгоспу. Нині у планах лісівників — відновити популяцію фазанів, яка була тут 30 років тому. А раніше тут крім фазанів водилися тетереви, вальдшнепи, перепілки, бекаси, куріпки. Але біда, що, як твердить дитячий віршик про райдугу: «Кожен мисливець бажає знати, де сидить фазан».