На знімку: майстерно проводять догляд за культурами досвідчені лісівники Іван Огар і Василь Тіба зі своїми саморобними мачете.

Не пильнуватимеш — виросте чагарник і низькосортна деревина

Обкопати і звільнити від бур’янів торік посаджений дубок, очистити дво-, трирічного й трохи старшого від густих самосівів другорядних культур — граба, осики, акації та чіпкої повзучої ожини — таке нині завдання берегівських лісівників. А ще слід додати простору й сонця рядкам тих молодих дерев дуба, що вже піднімаються вище, але зростають повільніше, ніж спритні швидкоростучі. Тож дуб останні затінюють і задавлюють. Місце під сонцем йому мають забезпечити лісівники — спершу мотиками, а тоді — сокирами, саморобними сікачами-мачете, знищуючи конкурентів. І лише так оспіваний у піснях і віршах міцний і кучерявий згодом зашумить дібровами та гаями.

Ці марудні роботи фахівці називають «доглядом за культурами».

— За молодим дубом, як за дитиною, треба пильно доглядати перші п’ятнадцять років, — ці слова директора Берегівського лісгоспу Богдана Шойного чітко врізалися в пам’ять.

Далі директор переводить їх у економічні категорії: «Без догляду лісу немає і не буде! — наголошує на кожному слові Богдан Андрійович. — Виростуть чагарники і низькосортна деревина, яка дасть із гектара у наших умовах від двохсот тисяч гривень до мільйона. А коли відбувається належний, якісний і правильний догляд, то гектар принесе від трьох до п’яти мільйонів гривень!.. Тобто у три-п’ять разів більше!..»

От у чому істотна перевага справжнього лісівника! Тому й зрозуміло, що доглядати за дубовим лісом треба, як за садом або виноградом. Це вам не бук, який сам собі засіває зруби. А піднявшись трохи ввись і замоцувавшись, теж сам глушить дерева-конкуренти...

Працюєш для нащадків

Цими днями доглядають за культурами більш як тридцять осіб. Їм допомагають майстри лісу. У Берегівському держлісгоспі загалом запроектовано провести догляд на 249,1 гектара — це річний план. До речі, робота дозволяється лише у листяний, тобто вегетативний, період — відколи дуб розпускає листя і поки його не скидає. Аж до пізньої осені. Про це ведемо мову з провідним інженером з лісових культур Едуардом Тібою. За його словами, після того, як сіянці посадили, видаляють бур’ян.

— За день, коли хороша погода, — розповідає Едуард Васильович, — на території усіх чотирьох лісництв — Чизайського, Кідьошського, Берегуйфалівського та лісомисливського імені Маурера — догляд може бути проведено на досить значних площах. Щоправда, нині, навесні, робітників стримує густа забур’яненість після інтенсивних дощів. Тому догляд вимагає більше часу. Тим паче коли проводяться роботи за лісопосадками попередніх років створення. Адже слід бути дуже уважним і зосередженим, щоб вибрати рослину саме тієї породи, яка заважає. І, головне, не пошкодити дубки.

Майстерно проводять ці роботи лісоруб шостого розряду Берегуйфалівського лісництва Іван Огар, а також Василь Тіба, Юрій Кузьма, Роман Черничко... Словом, така це непроста, але приємна, справа лісівнича, бо ж садиш, доглядаєш ліс і знаєш: твої старання — для прийдешніх поколінь!..

Фото надано Едуардом Тібою.