Особливо нестача заробітчан відчутна в сільськогосподарській сфері, зокрема, в садівництві та городництві, де вже почався період сезонних робіт. Раніше на збирання лише так званих м’яких фруктів (полуниця, черешня, смородина, чорниці, малина тощо) приїжджали майже 500 тисяч осіб. Цього року їх кількість катастрофічно знизилися.

Міжнародне агентство з працевлаштування Gremi Personal стало однією з перших фірм, яка вирішила запустити серію чартерних авіарейсів не лише для сотень своїх працівників (безплатно) з України, а й для тих українців, котрі хочуть дістатися на роботу до Польщі.

Але це — не вихід для сезонних сільськогосподарських працівників. Багато наших заробітчан і польських роботодавців зітхнули з полегшенням, коли 16 травня відновив свою роботу єдиний піший пункт пропуску на українсько-польському кордоні «Шегині».

Крім того, не без старань з боку сільськогосподарського лобі, польський уряд і санітарні служби запровадили для наших сезонних сільськогосподарських працівників особливі правила. В спеціальному документі Міністерства сільського господарства вказується, що після перетину кордону таким працівникам обов’язково міряють температуру, і якщо та в нормі, то реєструють у спеціальній електронній системі (для охоплення 14-денним карантином) та дають 24 години на переїзд до кінцевого пункту призначення — сільгосппідприємства чи фермерського господарства «організованим транспортним засобом».

Далі роботодавець зобов’язаний повідомити про новоприбулого місцеву державну санітарну інспекцію, а працівника — відправити на 14-денний карантин. Також фермери мають забезпечити закордонним працівникам проходження двох ПЛР-тестів: першого — після прибуття, а другого — на 14-й день. Аби скоротити термін карантину, передбачена можливість виконання другого на 7-й день.

Утім, навіть перебуваючи на карантині, працівник не відпочиватиме. За розпорядженням мінсільгоспу він може працювати за умови роботи в малих групах, моніторингу стану його здоров’я, а також дотримання режиму повної заборони виходу за межі господарства та обмеження до мінімуму контактів з іншими особами. За дотриманням карантинних обмежень стежить поліція, яка має право накласти на порушника штраф майже в 7 100 доларів.

Міністерство рекомендує, аби працівники, котрі збиратимуть фрукти та овочі, які споживаються сирими, а також на обробці цих продуктів, обов’язково носили маски та одноразові рукавиці, які мусять бути часто змінювані. Це все має забезпечувати власник господарства. Працівників з температурою понад 37 градусів фермери зобов’язалися відсторонити від роботи й дати можливість їм отримати телефонну консультацію лікаря.