Фестивальні традиції треба зберегти й примножити попри будь-які карантини. Тим більше, коли позаду - 18 років досвіду! Так вирішили організатори XVIII Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики "Прес-весна на Дніпрових схилах" - інформаційно-творче агентство "ЮН-ПРЕС" Київського Палацу дітей та юнацтва. Кілька місяців копіткої підготовки, нові підходи до вже звичних, але неможливих в умовах карантину конкурсів і викликів... - і свято відбулося! З 15 по 18 травня юні й дорослі журналісти, телевізійники, фотографи, медіа-педагоги фестивалили на відстані, але разом!

За 18 років "Прес-весна" дала дорогу в світ журналістики сотням дівчат і юнаків з різних куточків України. Для всіх, хто хоч раз побував на фестивалі, "Прес-весна" - це нові знайомства, шалений драйв і ритм, захоплююча теплохідна прогулянка Дніпром, екстремальні змагання, цікаві квести... Але цьогорічна тема "2020: Моя країна в смартфоні" несподівано для всіх стала пророчою! Втім, попри вимушену ізоляцію подія року для юних журналістів відбулася.

На пошту фестивалю надійшло 874 конкурсні роботи з усієї України, а також із Білорусі, Узбекистану, Франції, Польщі, Молдови, Чехії та Нідерландів. Найактивнішими стали Бердянськ, Лиман, Кременчук, Кривий Ріг та Київ. Усі роботи оцінювало професійне журі: редактори та журналісти провідних ЗМІ, науковці та практики столичних закладів вищої освіти.

Організатори підготували справжнє свято журналістики: 4 дні яскравого та професійного марафону; 18 цікавих та корисних онлайн-заходів, 13 майстер-класів від експертів - професійних журналістів, блогерів та медіатренерів.

Учасників фестивалю привітали: директор Київського Палацу дітей та юнацтва Оксана Добровольська, керівник ІТА "ЮН-ПРЕС" Надія Іллюк, заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, перший заступник голови Держкомітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак.

Цього травня відзначаємо знаменний ювілей: інформаційно-творчому агентству "ЮН-ПРЕС" (незмінному організатору "Прес-весни") - 30 років! Три десятиліття його викладачі знайомлять школярів із професією журналіста, навчають, виховують і заохочують до творчості майбутніх медійників!

Ювілею ІТА "ЮН-ПРЕС" на фестивалі була присвячена ретроспектива "Прес-весна на Дніпрових схилах: повноліття". А ще в програмі були привітання від гостей та організаторів, віртуальна екскурсія Києвом, презентація нових проєктів агентства і, звичайно, церемонія нагородження "Віват, переможцям!".

Перелік найкращих у 10 номінаціях цього року солідний: 41 переможець, 51 номінант спецпремій, 12 переможців конкурсу для репортерів онлайн-редакції #Інфоманія: 2020.

Перемогу в номінації "Журналістська робота" здобули: Ксенія Уткіна з Вишгорода і Анна Останіна з Лиману (Донеччина); ІІ місце - Імаш Бауедінов та Русланбек Джуманиязов з м. Нукус (Узбекистан) і Дмитро Полубок з Бердянська. ІІІ - Діана-Катерина Редько та Ольга Кацан з Київщини.

"Газета": І місце - газета "Ірпінь-Тайм" Національного університету фіскальної служби України. ІІ - газета "Країна творчості" Будинку дитячої творчості Заводського району Миколаєва і Прес-центр "ТСН" з Кривого Рогу. ІІІ - газета гуртка "Школа журналістики" з Миколаєва.

"Фото": безсумнівний переможець - киянка Вероніка Балашова. На ІІ місці - Дарія Кінаш (Бердянськ) і Ліза Вегера (Київ). ІІІ місце розділили киянин Леонард Тодуа і колектив Палацу молоді ім. Ю. Тувіма з м. Лодзь (Польща).

"Медіапроект": переміг "Юний журналіст" з Полтави, ІІ місце - Олена Білаш з міста Кобеляки, ІІІ - Дитячий медіацентр "K-video" гімназії № 2 з Чернівців.

"Нові медіа": І місце - Марія Юдінцева з Кривого Рогу; ІІ місце - сайт "Хай Так. Медіа, яке роблять діти" гуртка "Юний журналіст" з Полтави; ІІІ місце - Ольга Кацан з Ірпіня.

"Літературний твір": І місце - киянка Анна Косцова; ІІ - киянин Артем Новак; ІІІ - вінничанка Вероніка Мучанка.

"Відеоробота": І місце - Марія Терьохіна та Віктор Лисенко (Київ) та колектив коледжу ЧНУ імені Юрія Федьковича (Чернівці); ІІ місце поділили вихованці гуртка "Юний журналіст" з Полтави та Аня Гусар з міста Сміла на Черкащині; ІІІ - Валерія Даннбаум із Запоріжжя і Ольга Плотнікова з Чернівців.

"Радіоробота": І місце - Марія Шкурко та Катерина Шаповаленко КПДЮ; ІІ місце - інформагенція "Крила" (Чернігів); ІІІ місце - Олена Корольова та Кристина Агеєва з телерадіостудії "Зміна" (Кривий Ріг).

"Традиції і новаторство": І місце - Ярослава Бондар (Луцьк); ІІ місце - Олена Місюкевич (Кривий Ріг); ІІІ місце - Ярослав Яцевський (Київ).

Утім, не лише маститі журналісти оцінювали роботи юних колег. Для дорослих друзів фестивалю, які пишуть про молодь або дають можливість юнкорам публікувати свої твори у серйозних виданнях, теж є номінація - "Голос Покоління Z". Переможцями молодіжне журі визнало: І місце - Ігор Дармостук, шеф-редактор інтернет-видання "КиевВласть"; ІІ - Мирослава Забродська, керівник прес-служби КПДЮ; ІІІ місце - Юлія Потапенко, ведуча рубрики "Сім'я" газети "Голос України".

І наостанок подяка організаторам: Київському Палацу дітей та юнацтва, департаменту освіти і науки виконавчого органу КМДА та Міністерству освіти і науки України за підтримку.

Готуємося до наступних фестивалів!

Від редакції "Голосу Ураїни": "Приємна несподіванка! Пишаємося цією відзнакою і нашою дружбою з фестивалем! І щиро вітаємо ІТА "ЮН-ПРЕС" з ювілеєм!"

***

А тепер надамо слово одному з випускників, а нині викладачеві ІТА "ЮН-ПРЕС" Ярославу Яцевському, чиї матеріали, до речі, не раз публікувалися в газеті "Голос України":

"Як розпочинався мій шлях в "ЮН-ПРЕСі"? Потрапив я в КПДЮ, коли закінчував 9-й клас. Навчався в гуртках "Журналістика. Абітурієнт", "Основи журналістики", "Репортер", "Телекореспондент" та "Основи PR" у Надії Іллюк, Наталії Плохотнюк, Анни Полісученко та Анжеліки Досенко.

Це були незабутні роки не лише навчання, а й спілкування і подорожей. Разом із юнпресівцями відпочивав у таборі "Патрія" на Чорному морі. А ще ми дуже багато фестивалили: "Золота осінь Славутича" у Славутичі, "Нові вершини" у Мінську, "Прес-весна на Дніпрових схилах" у Києві. Ми подорожували, здобували свій перший журналістський досвід, друкувались у різних виданнях, писали МАНівські роботи, втілювали творчі проекти.

Після закінчення "ЮН-ПРЕСу" я отримав найвищу нагороду КПДЮ - "Сузір'я палацу". Радості не було меж! І ось я вже студент факультету PR і журналістики КНУКІМ. Моя мрія здійснилась завдяки "ЮН-ПРЕСу". А віднедавна я ще й став викладачем агентства. І це неймовірно, коли ти - ще студент, але вже можеш ділитись досвідом із вихованцями. А викладачі, у яких навчався, - уже колеги! Мені дуже приємно, що на фестивалі "Прес-весна на Дніпрових схилах" мене визнано одним із кращих медіапедагогів! Тож я впевнений: немає нічого неможливого, треба вірити й працювати!

Нині агентству - 30 років. І я світло вірю, що буде ще і 50, і 100! Бо "ЮН-ПРЕС" - це родина: крута, рідна й професійна! Запрошую всіх долучатися до нашої сім'ї!"