"Найчастіше причиною масової загибелі бджіл є хвороби різної етіології, але значної шкоди зазнає бджільництво при неправильному застосуванні засобів захисту рослин сільськогосподарськими підприємствами", - зауважує голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Як повідомив департамент інформаційної політики та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА, в області зареєстровано 41,4 тисячі бджолосімей. Протягом квітня-травня частково постраждали 607 бджолосімей, 20 повністю загинули. Хоча пасічники тільки одного Ніжинського району кажуть, що втратили майже тисячу бджолосімей.

У листі голови ОДА містяться пропозиції щодо внесення змін до законодавчих актів у сфері захисту та розвитку бджільництва. Зокрема пропонується внести зміни до Кримінального кодексу, доповнивши покаранням за порушення законодавства в галузі бджільництва. Андрій Прокопенко вважає потрібним обумовити штраф від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А за повторення дій, що призвели до загибелі бджіл, - до сімнадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко пропонує уряду виступити з ініціативою про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до законів України "Про пестициди і агрохімікати", "Про бджільництво", "Про ліцензування видів господарської діяльності", "Про захист рослин" та "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".