Зокрема, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Маслак поінформував, що насіннєвий матеріал, пальне, хімікати, роботи та інші складові стали цього року аграріям дешевше, ніж минулого.

Економію у два відсотки досягнуто в основному завдяки дешевшому пальному, а в цілому на посівну витратили 6,1 млрд грн. Майже чверть цієї суми пішла на добрива, майже п'ята частина – на засоби захисту рослин. Заробітна плата у аграріїв Сумщини, хоч і вважається однією з найвищих в Україні, у загальній структурі витрат на посівну кампанію становить лише 14 відсотків.

Сукупна посівна площа у господарствах області цьогоріч така, як і була минулого року, – 1 млн 172 тис. га. Але вже зараз фахівці прогнозують, що врожай зернових культур зберуть значно менший. Падіння валового збору відбудеться через озимі.

"Стан озимих культур перебуває під впливом низки факторів, – каже Олександр Маслак. – Позаяк нині температура повітря нижча, ніж у цю пору торік, вегетаційні процеси гальмуються. Урожайність порівняно з попереднім роком може бути на 15 відсотків нижчою".

При цьому Олександр Маслак додає, що цифра 15 відсотків – не точна: багато що може змінитися, бо все залежить від погоди.

Озимими в області зайнято 175 тис. га, з них левову частку – 164 тис. га – відвели під озиму пшеницю. Остання й опинилася у зоні найвищого ризику. Через кліматично-погодні умови на Сумщині загинуло 1783 га озимих культур, і найбільше дісталося пшениці. Постраждали господарства у Буринському, Глухівському, Лебединському, Недригайлівському, Охтирському і Шосткинському районах. Стан посівів обстежили та склали відповідні акти, а дехто вже встиг звернутися до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з проханням компенсувати збитки.

Попри все, на Сумщині нинішнього року сподіваються зібрати не менш як 4 млн тонн зернових. Перед цим два роки поспіль в області збирали майже 4,5 млн тонн зерна. Левову частку валового обсягу становила кукурудза.

Сумська область.

На знімку: Озимина найбільше постраждала не від холоду, а від посухи.

Фото growhow.in.ua