Національна рада Румунії з боротьби з дискримінацією вбачає елементи дискримінації, приниження та заподіювання образи в численних заявах президента Клауса Йоханніса (на знімку) з приводу законопроекту, внесеного в нижню палату парламенту Соціал-демократичною партією про надання автономії Секуйському краю, де компактно проживає угорська меншина. Згідно із законодавством Румунії, будь-які образи, що пов 'язані з "етнічною чи національною належністю", підлягають покаранню.

У сусідній Угорщині всі висловлювання Клауса Йоханніса про створення угорської автономії в Румунії назвали також дискримінаційними. Тому члени Національної ради майже одностайно ухвалили рішення оштрафувати главу держави. Як повідомило на своєму сайті agerpres.ro національне інформаційне агентство Румунії AGERPRES, президент країни має заплатити штраф у розмірі 5000 лей (1042 євро).

До речі, цей законопроект так і не був прийнятий парламентом. Депутати від опозиційного Демократичного союзу угорців Румунії, яких підтримували соціал-демократи, вважають головним винуватцем в цьому Клауса Йоханніса.

Фото flickr.com/EPP.