"Мені прикро, що президент Лех Валенса як колишній, але все-таки президент Польщі, має такі погляди", - підкреслив нинішній глава польської держави в інтерв'ю державному каналу TVP-Info, коментуючи слова Валенси про те, що "у політичному сенсі Варшаві ближче до Москви, ніж до Нью-Йорка". Варто додати, що цю фразу Л. Валенса сказав у розвиток своїх критичних висловлювань щодо політики нинішньої польської влади, а також своєї тиради щодо необхідності польсько-російського замирення, в якій звучали висловлювання на кшталт: Польщі "не потрібно сваритися з Росією, бо це використовує третя сторона"; Варшаві і Москві потрібно "поступатися одна одній", щоб "разом робити хорошу політику".

На переконання А. Дуди, "це не ті погляди, з якими можна було б спокійно погодитися" тим, хто знає історію Східної Європи та є "чесним політиком". "Президент Путін очолює світову наддержаву, яка змінює кордони у Європі з використанням сили, яка напала спочатку на Грузію, потім на Україну, яка створює багато загроз, породжує багато побоювань та робить різного роду провокації", - заявив чинний польський президент.

Водночас на своєму профілі у Твіттері Посольство України в Польщі відреагувало на висловлювання Л. Валенси, що "минуле треба залишити для інших" та Росія має "якомога швидше опинитися в усіх структурах, які думають про майбутнє", а Путін не повинен займатися "дурницями", оскільки він "потрібен світові".

У посольстві зауважили Л. Валенсі, що "порушення міжнародного права, окупація Криму, вбивства українців на Донбасі, репресії проти кримських татар не є "дурницею", яку можна відкласти убік і займатися іншими справами, які є важливими для світу. Щоб розпочати розмову з Путіним про "будівництво світу", той повинен припинити такого роду дії", наголосили українські дипломати.