Так пасічник з Ніжинщини Сергій Євдокименко б’є тривогу: «Агрофірма «Дружба-Нова», не попередивши, проводила обробку своїх полів гербіцидами, які є токсичними та небезпечними для всього живого. У селі Яблуневе Ніжинського району... втратили до 90% бджіл...».

У Ніжині, в мікрорайоні Круча та Мигалівка, загинули дві сотні бджолосімей. До 20 — пропало в пасічників району Григорія Мілька, Олександра Приходька, Каміля Тагірова, Ростислава Максименка, Миколи Подсосонного, по 30 — у Віктора Лозового, Геннадія Куркуля, а у Федора Рибалки — 50 сімей. І це далеко не повний список.

Варто додати, що одна бджолосім’я коштує від двох до трьох тисяч гривень, а втрата меду від кожного вулика — приблизно 50 кілограмів. А ще ж і перга, і прополіс, і бджолине молочко. А головне, що відновити пасіки можна практично тільки на наступний рік.

Голова Спілки бджолярів Ніжинщини Петро Балаш каже: «Ми стільки праці вкладаємо у вирощування й утримання бджіл! Ці комахи запилюють плодові дерева і збільшують урожаї городніх культур, завдяки чому їмо фрукти та овочі. Вони виробляють мед і пилок, яким також лікуються люди. І в тому багато їхнього труда. Та один виліт може вбивати бджіл. Фермери не попередили нас про обробку хімікатами своїх земель. Це при тому, що попередньо з ними велись розмови й вони погоджувались про співпрацю. У нас болить душа, що кожен рік ми зазнаємо таких втрат, і коли нарешті люди збагнуть — не можна вбивати комах, які дають життя!».

Пасічники Ніжинщини звернулися із заявою до територіальних органів влади, а також до поліції, повідомили і в Чернігівське обласне управління Держпродспоживслужби. Створено відповідні комісії, які відібрали мертвих бджіл на аналіз у ветлабораторію для діагнозу.

А пасічники Новгород-Сіверського району об’єднуються в групу у соцмережах, щоб оперативно інформувати один одного про обробку полів. До групи ввійшли і представники місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби та аграрії.

Чернігівська область.