Торік він опустився нижче 50%, інформує завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук.

Така тенденція спостерігається передусім через скорочення обсягів придбання вітчизняними аграріями як імпортної, так і виробленої на теренах країни машинерії.

Незважаючи на державні програми розвитку вітчизняного машинобудування для АПК та чималі обсяги бюджетних асигнувань, зазначає Олександр Захарчук, українські підприємства не тільки не встигають за якістю продукції світових лідерів виробництва агротехніки, а й кількісно не готові задовольнити потреби господарств.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, вітчизняні машинобудівники спроможні задовольняти потреби агросектору заледве на 15—20%. Та й на селі часто не мають змоги оновлювати свій парк. Так, торік сільгосптехніки — і українського виробництва, й іноземного — було закуплено менше, ніж у 2018-му. Нині спостерігається подальший спад. Зокрема, на аграріїв тисне невизначеність щодо перспектив ринку землі та обмеженість доступу до кредитних ресурсів.

Запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення, прогнозує Олександр Захарчук, відволікатиме капітал на придбання гектарів і може призвести до скорочення закупівель матеріально-технічних ресурсів — техніки, мінеральних добрив, якісного насіння та засобів захисту рослин. Цим створюються ризики несвоєчасного виконання необхідних операцій на полях та збільшення втрат врожаю через спрощення технологій виробництва.

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.