(Справа наліво): голова Деражненської ОТГ Олександр Пустовіт та голова Костопільської РДА Олександр Коваль ще до карантину думали про долю місцевої лікарні.

Минулого разу, коли ми зустрічалися з головою Деражненської ОТГ Олександром Пустовітом, найбільшим клопотом для нього була місцева лікарня. Медична реформа фактично передбачала закриття цього закладу. Олександр Михайлович дуже болісно переживав цей процес, бо сам він виходець із цього закладу, багато років очолював його до обрання головою ОТГ.

— Нам вдалося підписати угоду з Національною службою здоров’я і зберегти заклад. Однак довелося скоротити 21 посаду медпрацівників, але ж не 50, як передбачала медреформа. Ми в угоді зазначили, що придбаємо за власні кошти апарат штучного вентилювання легень. Сподівались на гроші від інфраструктурної субвенції. Тепер не знаємо, чи ці кошти нам держава надасть. Ми залишили 30 ліжок на стаціонарі у лікарні, так, як і було раніше. Та змушені були обмежитись тільки терапевтичним відділенням, бо маємо тут відповідну базу і весь необхідний кадровий потенціал. Як показала нинішня ситуація, дуже добре, що маємо свою лікарню, адже до найближчих: до Костополя 42 — кілометри, а до Клеваня — 25. Частина дороги до райцентру Костопіль в незадовільному стані, а у Рівне їздимо по частині дороги, яка належить Волинській області, і яку ніхто не ремонтує. Та й у період карантину громадський транспорт не ходить ні до Костополя, ні до Рівного, тож люди лікуються у місцевій лікарні, — розповідає Олександр Пустовіт.

Зауважу, що на території Деражненської ОТГ добре розвинута медична інфраструктура завдяки мудрому підходу до адміністрування закладів. Тут є лікарня, три лікарські амбулаторії, чотири ФАПи. І всім цим керує лише одна людина — головний лікар Олена Вікторівна Білоус. Таким чином зекономили кошти на інші юридичні особи, які передбачають керівника, бухгалтерію тощо. Це дало можливість зекономити кошти і завдяки цьому в якійсь мірі зберегти лікарню.

— Мені імпонує нинішня позиція Президента Зеленського та міністра охорони здоров’я Степанова, які вважають, що реформа в медицині потрібна, але не огульно всюди закривати заклади, особливо у віддалених селах. На мій погляд, насамперед необхідно зміцнити і осучаснити матеріально-технічну базу, а тоді уже дивитися, де вона може замінити медпрацівників, — каже Олександр Пустовіт.

Фото Ірини ЦИМБАЛЮК.