Таке рішення ухвалили члени Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування.

Раніше, на позачерговому парламентському засіданні, яке відбувалося 13 травня, за пропозицією комітету цей документ відправили на доопрацювання. Народні обранці наголошували: законопроект є рамковим і його ухвалення навіть перезріло в часі, але все ще містить суттєві недоліки. Так, Анна Скороход, зокрема, наголошувала, що документ «створює законодавчу передумову для формування вкрай необхідних органів центральної виконавчої влади та визначає їх повноваження в системі влади». Водночас парламентарій зауважила, що запропонований до розгляду народних депутатів законопроект лобіює інтереси пакувальників і експерти мають до нього низку зауважень та застережень. А Олександр Юрченко повідомив, що правила поводження з відходами в українському парламенті не можуть ухвалити вже протягом трьох скликань. У Верховній Раді було зареєстровано три відповідні законопроекти, каже народний депутат.

Голова комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко наголосив: усі три законопроекти спрямовані на подолання критичної ситуації, що склалася в країні у зв’язку з утворенням, накопиченням, збиранням і захороненням відходів. Робоча група провела 11 засідань, залучивши до процесу майже сотню експертів — представників громадськості та державних органів влади. Саме так вийшли на рішення підтримати законопроект № 2207-1 і направити його на доопрацювання комітету. «Ми хочемо створити справді діючий законопроект, — сказав О. Бондаренко. — Ви всі знаєте, що цей документ є нашим зобов’язанням до 30-го Додатку до Директиви ЄС, і ми маємо прийняти всю систему законодавства про управління відходами. Це буде перший рамковий законопроект і він має містити всі необхідні положення».

Відтоді, як народні депутати підтримали пропозицію комітету і 256 голосами відправили законопроект на доопрацювання, минуло два тижні. За цей час його підготували до повторного першого читання. У профільному комітеті звітують про те, що в ньому вдалося врахувати зауваження і пропозиції комітетів, Головного науково-експертного управління, центральних органів виконавчої влади, суб’єктів господарювання та неурядових міжнародних організацій тощо. А тому на засіданні прийнято рішення затвердити узгоджений текст документа для повторного першого читання. Під час реєстрації до його номера додасться позначка, яка означатиме, що документ доопрацьовано.

Окрім того, під час засідання комітету прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати проект змін до закону про оцінку впливу на довкілля, які стосуються запобігання поширенню коронавірусної хвороби, № 3438. Їх пропонують узяти за основу та в цілому.

Народні депутати також розглянули низку питань, які додатково включили до порядку денного засідання комітету. Серед них, зокрема, звернення директора благодійного фонду «Міжнародна організація Лоренса Ентоні» в Україні Лайонела Де Ланге з приводу того, що тварин, вилучених із зоопарку Ігоря Падалка в січні 2019 року, готуються продати через аукціон. Ідеться про трьох левів та шістьох ведмедів. Активісти наголошують на тому, що екзотичних тварин, які потребують особливих умов догляду, не можна продавати з молотка. Парламентарії погодилися з такою думкою і звернулися до Міністерства юстиції з вимогою зупинити аукціон для того, щоб врегулювати ситуацію.

Фото: auc.org.ua