Загальновідомо, що відсутність у країні подібних підприємств загрожує Україні найгострішою екологічною проблемою.

Орієнтовно з 1 червня на Дергачівському полігоні твердих побутових відходів сміття прийматимуть уже на новому майданчику, спорудженому за найсучаснішими технологіями, повідомив директор КП «Муніципальна компанія з поводження з відходами» Юрій Суярко.

— Фактично всі роботи виконано: побудовані диспетчерська, вагарня, два майданчики із системою збору й очищення фільтрату, майданчик для ремонту техніки, усю територію опоряджено. Тобто ми готові почати експлуатацію нового полігона, куди тепер звозитимуть сміття з міста Харкова. Новий полігон зможе приймати відходи протягом 15 років, але із впровадженням системи роздільного збору сміття строк його служби значно збільшиться, — зазначив директор підприємства.

Паралельно із цим розпочнуться роботи з рекультивації старого полігона, який уже вичерпав свій ресурс. Підрядником стала турецька компанія, яка зобов’язалася реалізувати проект за рік.

— Після підготовчих робіт старий полігон буде вкрито геомембраною для запобігання потрапляння полігонного газу в атмосферу. Зверху — фільтраційний шар, ґрунт, після чого там посадять дві тисячі дерев і дві тисячі чагарників, траву. Також в «тілі» старого полігона пробурять 30 свердловин, якими біогаз піде на генератори для переробки в електроенергію. Вона живитиме наш промисловий майданчик, а надлишки надходитимуть на Дергачівську підстанцію, — каже Юрій Суярко.

Надалі підприємство сконцентрується на повному закінченні будівництва сміттєпереробного комплексу й планує завершити ці роботи орієнтовно наступної весни.

— Уже побудовано адміністративний корпус, трансформаторну підстанцію, частину гаражно-мийного комплексу, починається складання складських приміщень для відходів, повністю завезено залізобетонні конструкції для сортувального цеху й на 90% — комплектуючі. Наприкінці червня почнемо монтувати приміщення сортувального цеху. Після його пуску відбиратимемо корисні відходи, щоб спрямовувати їх на переробку або повторне використання. Саме для цього впроваджуємо в місті проект з роздільного збору сміття, — підсумував Юрій Суярко.

Нагадаємо, що унікальний для України сміттєпереробний комплекс вартістю понад 40 млн дол. будують на кошти Всесвітнього банку.

До речі, у місті вже почали встановлювати перші майданчики з контейнерами для роздільного збору сміття. Жителям пропонується сортувати сміття трьох видів — пластик, папір і скло. Контейнери мають таку конструкцію, що відходи не вивалюються на землю, не розлітаються по навколишній території, і з них не так просто щось витягти. Перші результати обнадіюють. Корисні відходи з пластику й ПЕТ-пляшок становлять 60%, паперу і упаковки — 75%, склу — 90%. Планується впровадити систему роздільного збору відходів по всьому місту й запустити на новому сміттєпереробному комплексі сортувальну лінію, яка працюватиме в автоматичному режимі.

Харків.