«Важко потрапити на сторінки провідних місцевих медіа для донесення правди про українського нацгвардійця Віталія Марківа в той час, як Національна федерація італійських ЗМІ позивається проти Української держави у рамках цього ж судового процесу», – повідомило у Фейсбуці Посольство України в Італії. 

Відтак публікація звернення посла України у свіжому номері італійського журналу «Il Venerdi» (хоча й в обмеженому редакцією форматі) є результатом тривалого діалогу посольства з керівництвом та журналістами видання «La Repubblica» для представлення на шпальтах італійських медіа альтернативної точки зору.

«Трагічна історія італійського репортера Андреа Рокеллі не повинна розглядатися поза контекстом російської агресії, проти якої боролися захисники України, зокрема й Віталій Марків», – відзначив український посол. «Не дивлячись ні на що, я вірю у справедливість італійської судової системи, яка має продемонструвати свою незаангажованість, повернувши свободу та гідність Віталію Марківу», – підсумовує посол Євген Перелигін.

Нагадаємо, що 30-річного старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа засуджено до 24 років позбавлення волі, й нині він відбуває покарання у в’язниці біля Мілана. Суд визнав Марківа причетним до вбивства двох іноземних громадян під час бойових дій поблизу Слов’янська 24 травня 2014 року і кваліфікував вбивство як умисне.

Жертви – італійський фоторепортер Андреа Роккеллі та його перекладач, російський дисидент Андрій Миронов, що перебували серед бойовиків «ДНР». Тоді ж було поранено французького репортера Вільяма Ругелона.