Про це повідомив керівник апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний (на знімку) під час сесії з вивчення досвіду Дослідницької служби Конгресу США. Онлайн-захід відбувся наприкінці травня за участі міжнародних експертів.

Вячеслав Штучний зазначив, що в апараті Верховної Ради України завершено функціональний аудит, який проводив Офіс парламентської реформи у співпраці з Вестмінстерською фундацією за демократію на замовлення проекту ЄС—ПРООН з парламентської реформи. В отриманих результатах також відзначена необхідність створення Дослідницької служби в українському парламенті.

«Нині це найактуальніше питання. Звісно, за зразок ми беремо Дослідницьку службу Конгресу США, з досвідом роботи якої ознайомився особисто. Дав доручення Інституту законодавства Верховної Ради України вивчити питання створення дослідницької служби на базі Інституту законодавства, а також — тренінгового центру. Очікуємо на пропозиції. До часу внесення закону про парламентську службу, а це має відбутися за декілька місяців, напрацюємо моделі та шляхи створення Дослідницької служби у Верховній Раді України на базі Інституту законодавства або окремої структурної одиниці», — зазначив Вячеслав Штучний.

За його словами, в структурі є декілька підрозділів, які здійснюють дослідницькі функції. Але цього недостатньо для повної та всебічної аналітичної роботи.

З 2011 року працює Інформаційно-дослідницький центр при Верховній Раді України, що діє за підтримки програми USAID РАДА. За словами керівника програми Ігоря Когута, цей центр є прототипом дослідницької служби та надає народним депутатам аналітичну інформацію з різних питань. Керівник програми USAID РАДА підтвердив готовність програми підтримати створення інформаційно-дослідницької служби в структурі апарату Верховної Ради України, яка, крім інформаційно-аналітичної підтримки під час розробки законопроектів, значно посилить і виконання контрольної функції парламенту.

Про специфіку роботи Дослідницької служби Конгресу США розповіли Стівен Даґадакіс, керівник Офісу конгресових програм та комунікацій Дослідницької служби Конгресу, Валерія Гейтсгусен, виконувачка обов’язків керівника наукових досліджень у секції законодавчих та бюджетних процесів, Корі Вельт, спеціаліст із питань досліджень європейського напряму, в тому числі досліджень із питань України, та Джулі Кім, менеджерка секції досліджень Європи та Америки.

Дослідницька служба Конгресу США, що працює понад сто років, допомагає в інформуванні співробітників і членів Конгресу, надає допомогу впродовж законодавчого процесу, допомагає у виконанні контрольної функції Конгресу та нагляду за реалізацією законодавства. Також проводить навчання для вперше обраних депутатів та співробітників Конгресу з питань законодавчого та бюджетного процесів.

«Конгрес покладається на роботу аналітиків. Є високий рівень визнання та довіри від політиків. Ми конфіденційно надаємо якісну та неупереджену інформацію. Робота в нашій службі приваблює багатьох людей, які вірять у факти та добре поінформовані», — розповів Корі Вельт, спеціаліст із питань досліджень європейського на-пряму.

Керівник апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний подякував програмі USAID РАДА за організацію зустрічі з міжнародними експертами та підтримку ініціатив і заходів у парламенті. Стівен Даґадакіс відзначив готовність до надання підтримки у створенні дослідницької служби у Верховній Раді України.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.