Президент США Дональд Трамп заявив у Твіттері, що «Сполучені Штати визнають «Антифа» терористичною організацією», покладаючи саме на неї відповідальність за безчинства, що вже тиждень розбурхують країну і які засудили представники і Республіканської, і Демократичної партій.

Через протести, які супроводжувалися підпалами, насильством, мародерством та сутичками з поліцією, у десятках міст США, в тому числі у Вашингтоні, запровадили комендантську годину. Щоб зупинити безлад, в кількох штатах, зокрема і в столичному окрузі Колумбія, мобілізували Національну гвардію.

Масові протести в країні викликала смерть 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі. Під час жорсткого затримання білий поліцейський Дерек Шовін тиснув коліном на шию чоловіка, який лежав на землі. Як видно з відео затримання, він кілька разів сказав: «Я не можу дихати». Пізніше від завданих під час затримання травм Флойд помер. Шовіна звинуватили у вбивстві через необережність. Сім’я загиблого наполягає на іншій кваліфікації: зумисне вбивство. Окрім того, Шовіна та ще трьох поліцейських, які брали участь у затриманні, звільнили з поліції.

Останні слова Флойда «Я не можу дихати» стали гаслом протестів проти насильства поліції, що почалися у Міннеаполісі, а потім перекинулися на всю країну і перетворилися на погроми.

Міністр юстиції Вільям Барр раніше заявив, що за заворушеннями стоять антифашистські організації та анархісти. В неділю Барр повідомив, що міністерство юстиції США має намір «затримати та висунути звинувачення проти насильницьких радикальних агітаторів, які вкрали мирний протест та порушили федеральний закон», інформує «Голос Америки».

«Антифа» — це коаліція протестувальників, лівих активістів та самопроголошених анархістів, які фізично протистоять тим, кого вважають радикально правими силами.