На знімку: Степан та Марія Гайдуки.

Фото автора.

Виноградники на Івано-Франківщині пережили в травні неабиякий стрес. Заморозки сягнули мінус чотирьох градусів. На цей час господарі вже підняли на шпалери та арки кущі накривних сортів. Довелося застосувати різноманітні агротехнічні заходи, обприскувати лозу, обігрівати вогнищами, накривати агроволокном та підручними матеріалами, щоб зберегти нові пагони.

Виноградар із села Коршів Коломийського району Степан Гайдук радіє, що жоден із понад ста його кущів не постраждав. Хоч наслідки стресу помітні, та пожовкле листя під сонцем швидко відновлюється.

Вдалося захистити від заморозків і саджанці винограду, яких має до тисячі. Сам перелік вражає. Це кишмиші, серед них — американські Юпітер, Століття, що витримують до 27 градусів морозу. Чимало столових, а зокрема Воєвода, Дубовський рожевий, Атос, Байконур. Є особливо цінні. Господар дуже любить експериментувати, тож у холодильниках ще гартуються 43 нових сорти. Із новинок — Білосніжка, Чорна королева, Ютав, Роміна, Z10, Індіана.

Важливо, що всі сорти районовані, Степан Гайдук випробував їх у своєму винограднику. Тож годяться для висаджування в умовах Прикарпаття та інших подібних за кліматом регіонах.

Виноградар не скупиться на поради. Звертаються телефоном чи листом, часто навідуються до його господарства. Влітку та восени тут — як у раю. Таке розмаїття плодових дерев та кущів, що очі розбігаються. До колориту — десятки барвистих вуликів, саморобні садові скульптури. Та найбільше вражають ваговиті кілограмові й більші грона винограду, деякі — із ароматними та соковитими ягодами завбільшки зі сливу.

Господар гостинно пригощає вирощеним, а ще може потішити особистою поезією. Дружина Марія підтримує такий чоловіків інтерес, бо це скрашує життя подружжя.

«Для мене важливий сам процес дослідження лози, випробування новинок. Це як спортивний інтерес. Справа для душі. У нашому клубі «Виноградарі Прикарпаття» пропагуємо винятково адаптовані сорти, щоб і собі мати користь, і покупців не підвести. До кожного куща ставлюся, як до дитини, мульчую. Якщо якийсь не показує очікуваного результату — без жалю викидаю», — ділиться досвідом Степан Гайдук.

Івано-Франківська область.