Маємо кілька новин, що стосуються ринку газу. Поганих і не дуже. Про хороші говорити не доводиться, вони очевидні й не потребують коментарів. А от сумнівні давайте спробуємо проаналізувати.

Хороша новина! Повноцінний запуск ринку природного газу для населення та конкуренція постачальників дозволять українським домогосподарствам скористатися всіма перевагами низької ціни на природний газ, переконаний голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«...очікуємо, що протягом червня-липня ціна газу побачить рекордно низькі рівні... влітку ціна сильно коливатиметься... буде падіння, але... що ближче до осені... зростатиме», — зазначив Коболєв і пояснив, що, мовляв, на ціну газу в Європі тиснуть надлишкові обсяги зрідженого природного газу (ЗПГ), який надходить з Америки до ЄС, та пандемія коронавірусу, яка зменшила споживання ресурсів у всьому світі. Ці два чинники тиснуть на ціну — пропозиція істотно перевищує попит.

А що про Україну голова монополіста соромливо промовчав, то ми нагадаємо. Цьогорічний опалювальний сезон завершено з рекордно високими за останні 30 років запасами газу в підземних сховищах. На момент вимкнення опалення у вітчизняних ПСГ зберігалося майже 16 млрд куб. м енергоносія — майже на 45% більше, ніж рік тому. Це найбільший показник за останні 30 років! Додамо, що продавати ті запаси за сьогоднішніми цінами було б межею безгосподарності й прямими збитками!

А очільник НАК «Нафтогаз України» продовжує: «...підготовча робота до відкриття ринку газу для населення проведена ще минулого року... потім було перенесення через політичні процеси, остання дата... 1 липня», —... і, схоже, перебільшує, називаючи ринком те, що діється сьогодні в Україні з мовчазної згоди уряду!

Далі Коболєв зазначає, що дуже важливо, аби «Нафтогаз» разом із регулятором та урядом дійшли згоди щодо повноцінного запуску ринку природного газу для населення і українські домогосподарства відчули вигоду від зниження цін на європейських хабах. Не зрозуміло тільки, якщо у нас ринок, то про яку згоду повинні домовлятися «Нафтогаз», регулятор та уряд?! Але висловлена турбота, хоч і на словах, приємна.

Тим часом, на тлі цих балачок, ринок природного газу в Європі дедалі більше трясе. Спочатку спотова ціна газу на хабі у Нідерландах була нижче 50 дол./тис. куб. м, щоб впасти ще більше. І хоч вартість енергоносія в Україні навіть українського за походженням прив’язана до ціни на європейських хабах, монополіст — НАК «Нафтогаз України» — не дуже поспішає навіть за тенденціями на Українській енергетичній біржі (УЕБ), де ціни впали до історичного мінімуму.

Ось як коментує ситуацію директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев: «...ціни... падатимуть, адже в Європі вони впали. Це зниження до нас долинає з місячною затримкою з... коригуванням... правильність якого визначити неможливо. Нам просто кажуть, що це економічно обґрунтована ціна, а ми можемо вірити цьому чи ні...».

У січні, коли тривав опалювальний сезон, НАК завищив ціни для населення, а в квітні, коли сезон закінчився, навпаки, занизив. Не треба бути експертом, щоб зрозуміти, що від цих коливань виграє монополіст. Тому спочатку

«Нафтогаз» дозволив завищити ціни і отримати більше прибутку, а в квітні — знизити, демонструючи міфічну турботу про споживача.
Утім, спробуємо завершити наш огляд оптимістично. За прогнозами експертів, низькі ціни можуть дожити до опалювального сезону, і тоді кожен співвітчизник оцінить плюси від дешевого газу в рахунках за опалення!

Однак, на жаль, хоч ринкова ціна газу невпинно знижується, не всіх учасників вітчизняного ринку це влаштовує. Як довго триватиме зниження, і як це вплине на вартість комунальних послуг, можна лише гадати. Час і апетити монополіста покажуть. А ми матимемо нагоду ще раз переконатися, що до цивілізованого ринку газу нам, як до Києва пішки!