Тож останній місяць весни виявився найхолоднішим у XXI столітті.

Як повідомляє Центральна геофізична обсерваторія, найхолодніше у Києві було 13 травня, коли мінімальна температура під ранок опустилась до двох градусів тепла, а найтепліше — 11 травня, коли максимальна температура після полудня піднялась до 27,6 градуса тепла.

Травень, як і рік тому, виявився щедрим на опади, яких випало 122 мм, або 230% кліматичної норми. Він трохи компенсував недобір опадів, який у столиці спостерігався з минулого літа. В обсерваторії також додали, що 30 травня у Києві встановлений черговий дощовий рекорд, коли вперше з 1891-го випало 29,5 мм опадів, що на 10,2 мм більше, ніж було цього числа у 1941 році.

В обсерваторії також зауважили, станом на        1 червня метеорологічне літо до столиці поки що не завітало, і підтвердження цьому відчули чи не в усіх регіонах України. Мало того, 1 червня в Карпатах на вершині гори Піп Іван випав сніг, а температура у горах сягала нуля градусів. Про це на своїй сторінці в Фейсбуці написав рятувальник загону ДСНС Василь Фіцак.

«Піп Іван. Чорногора. У перший день календарного літа думав, що буде хоча би градус тепла, але температура 0 °С і падає сніг», — написав рятувальник і поділився світлинами з гори.

Тим часом синоптики прогнозують істотне потепління лише наступного тижня, а поки що очікуються невеликі та помірні дощі й температура вночі 4—9 °С тепла, вдень 14—19 °С, лише у східній частині стовпчики термометра зможуть піднятися до плюс 22 °С. А вже в п’ятницю, 5 червня, на півдні та сході 21—27 °С. У Києві та столичній області вночі 9—14 °С, вдень 17—22 °С. І як зазначила синоптик Наталка Діденко, після 7 червня українці нарешті зможуть заховати в шафи теплі речі.