П’ять перекритих доріг, з десяток пікетів, сотні втрачених автомобілістами годин — так відреагували окремі представники місцевої влади на рішення про входження 20 населених пунктів до Львівської об’єднаної територіальної громади. Вони вивели кілька десятків людей на дороги, щоб продемонструвати масове невдоволення, якого, насправді, немає. Невдоволеними залишилися лише ті, хто роками одноосібно ділив землю навколо Львова і нині боїться за свої крісла.

«Ми закликаємо до співпраці сусідні села і міста, які згідно з рішенням уряду увійшли до Львівської ОТГ. Об’єднання не передбачає зміни статусу населених пунктів, а лише надає мешканцям привілеї, які діють у Львові, у поєднанні з тими, що вже мали мешканці сільської території», — закликав заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

Він вважає, що нічого не зміниться і для міста Винники, яке фактично було і залишається складовою Львова. Але треба зважити, що утримання закладів освіти, медицини, культури, інфраструктурні проекти — все це здійснюється за рахунок міського бюджету Львова. Тільки протягом року для Винників виділили 132 млн грн, натомість податків надійшло лише 30 млн грн. Пересічні мешканці Винників та інших населених пунктів зацікавлені, щоб бути частиною Львова. Незадоволеним залишається хіба що міський голова Винників і чинні депутати, бо законодавство не передбачає там окремої ради.

Створення Львівської ОТГ не передбачає будь-яких змін статусу населеного пункту. Це унікальна ситуація, коли мешканці територіальних громад користуватимуться безкоштовним проїздом для пенсіонерів, медициною та іншими привілеями міста, а водночас проживатимуть у селі.

Для вирішення існуючих проблем та продовження діалогу між громадами Львівська міська рада створила департамент міської агломерації.

«Ми готові спільно працювати і приносити конкретні результати для мешканців», — запевнив заступник міського голови Любомир Зубач, який пішов на прямий діалог з мешканцями 20 населених пунктів новоствореної Львівської ОТГ. Виконавча влада далі залишиться на місцях, а представники сіл будуть у спільній з містом раді.

Серед обіцянок найбільш переконлива — це поступове проведення централізованого водопостачання та каналізування навколишніх сіл.