Це передбачено наказом Міністерства юстиції України № 1818/5.

Конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги, розпочався 20 січня 2020 року. Зареєструвалися 1009 фахівців, документи яких відповідають встановленим вимогам. Взяли участь у проходженні дистанційного курсу «Вступ до системи надання безоплатної правової допомоги» 916 адвокатів.

Перший етап конкурсу відбувся без персональної участі претендентів. Конкурсні комісії розглянули їхні документи й оцінили за критеріями стажу адвокатської діяльності, наявності або відсутності застосування до них дисциплінарних стягнень, а також результати проходження дистанційного курсу «Вступ до системи надання безоплатної правової допомоги».

Із 17 березня у зв’язку зі встановленням карантину конкурс було тимчасово припинено.

Другий етап відбору триватиме з 9 по 12 червня. Він передбачає індивідуальні співбесіди адвокатів з конкурсною комісією. Претендентів оцінюватимуть за критеріями мотивації до надання безоплатної правової допомоги, комунікабельності, емоційної врівноваженості, вміння подати приклади надання правової допомоги.

До 23 червня має бути підписаний протокол про результати конкурсу. До 25 червня — спрямований до Координаційного центру з надання правової допомоги. До 2 липня дані про відібраних за результатами конкурсу адвокатів будуть внесені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Результати конкурсу оприлюднять до 3 липня 2020 року.