Уряд повинен виділити сотні мільйонів гривень, щоб ліквідувати загрози від карстових проваль, спричинених колишнім Стебницьким калійним заводом.

Десятки років науковці застерігали, що порожні рудники, де видобували калійні солі, підтоплюються водами і можуть призвести до просідання ґрунтів.

Два нові карстові провалля неподалік Трускавця змусили вдатися до безпрецедентних заходів з перенесення дороги, водогону і ліній електропередач, які опинилися в зоні ризику. Від карстових проваль до курортного міста лише кілька кілометрів.

Як розповів на сесії облради перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик, уряд вже виділив 26,7 млн грн для перенесення магістрального водогону Гірне — Дрогобич. Крім того, необхідно ще збудувати обхідну дорогу завдовжки майже чотири км вартістю 250 млн грн.

До цих затрат слід додати роботи з перенесення лінії електропередач до Трускавця завдовжки 4,5 км та Стрий — Борислав —18 км. За межі території гірничого відводу ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» необхідно винести й інші споруди із забезпечення регіону енергією. Треба також зміцнити береги русла річки Вишниця. У підсумку — це казкові витрати, бо своєчасно не були розв’язані екологічні проблеми, спричинені видобутком калійних солей у Стебнику.

Депутати на сесії обласної ради прийняли вже друге звернення до Кабінету Міністрів з проханням створити урядову комісію для розслідування ситуації.