Верховна Рада почала роботу з години запитань до уряду. Народні депутати заслухали звіт міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Однак перед тим Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закликав парламентаріїв долучитися до привітання журналістів із професійним святом, яке відзначатимуть у суботу. "Ви допомагаєте робити нам нашу роботу й дуже часто стимулюєте", – звернувся глава законодавчого органу влади до присутніх у ложі преси операторів та фотографів. Він побажав представникам ЗМІ, щоб їхні досягнення йшли на користь державі.

"Вважаю вкрай важливим акцентувати увагу на фактах замість пліток та інсинуацій, якими певні політичні сили намагаються заповнити інформаційний простір, – розпочав свій виступ міністр МВС. – Але спочатку хочу подякувати народним депутатам цього та минулого скликань. Цього тижня ми запустили систему автофотовідеофіксації, над якою працювали разом із парламентом не один рік. А протягом останнього року – вкрай інтенсивно. Уже в перші дні маємо позитив. Кількість порушень швидкості знижується. Вважаю ці показники нашої спільної роботи принципово важливі для суспільства, адже в такий спосіб ми зберігаємо життя".

Потім А. Аваков надав інформацію про ситуацію, яка нещодавно склалася в Кагарлику. "У МВС працюють 360 тисяч осіб, а в Національній поліції – 132 тисячі, – наголосив урядовець. – Вони є відображенням українського суспільства. Серед нас є герої й трудяги і, на жаль, ті, хто порушує закон". Він звернув увагу на те, що негативні резонансні події мають місце в поліції будь-якої країни світу. Принципову вагу в таких ситуаціях має реакція на такі події. Дії МВС мають бути швидкі та жорсткі, а реагувати треба відповідно до закону, сказав А. Аваков. Те, що відбулося у відділку поліції Кагарлика він назвав "ганебним інцидентом". Причетних до подій негайно затримали, а інформацію передали до ДБР і це – факти, підкреслив урядовець. Те що відбулося в Кагарлику неприпустимо і потребує жорсткої реакції, яка й послідувала з боку Національної поліції, Прокуратури та ДБР. Відділ поліції в Кагарлику розформували і всю інформацію винесли в суспільство. Нині справу розслідують в ДБР за повного сприяння з боку Національної поліції, в якій проводиться і власне розслідування. Відтепер у всіх підрозділах поліції здійснюватимуть повну відеофіксацію слідчих дій, також повністю переглянуть кадрове наповнення інспекції з особового складу, мають намір підвищити зарплату та матеріально-технічне забезпечення самої інспекції тощо. Серед нововведень – проведення додаткового психологічного обстеження під час професійного відбору кандидатів на службу в поліції. За допомогою новітніх технологій сподіваються виявляти приховану агресивність кандидатів.

Цифри і факти

Упродовж 2019 року та п'яти місяців 2020-го за матеріалами департаменту внутрішньої безпеки розпочато 1037 кримінальних проваджень стосовно поліцейських. Повідомлено 482 підозри. Це майже два кримінальні провадження і одна підозра в день. Стосовно поліцейських за порушення антикорупційного законодавства складено 1206 адміністративних протоколів. Проведено 4622 цільові перевірки. Звільнено за негативними обставинами 178 осіб.  

Міністр внутрішніх справ також поінформував про події, які відбувалися у Броварах. За його словами, стрілянина стала наслідком непрозорості та корупції у сфері державного контролю щодо видачі дозволів на транспортні перевезення в Київській області. "Це штучно створений конфлікт між перевізниками із Броварів, Вінниці та Києва на ґрунті тіньових розрахунків", – сказав він. Поліція оперативно протягом кількох хвилин прибула на місце та зупинила конфлікт, підкреслив А. Аваков. Він також повідомив, що на гарячому затримано 11 підозрюваних, згодом ще більше двох десятків. Протягом кількох днів затримали ще 13 осіб, включно із ватажком – кримінальним авторитетом на прізвисько Віха, або Журавель. Станом на п'ятницю встановлено 67 осіб, причетних до стрілянини, 44 повідомлено про підозру, в тому числі п'ятьом заочно, а 39 особам обрано запобіжні заходи. "Вважаю, що поліцейські адекватно та грамотно відреагували на ситуацію 29 травня у Броварах, але є певні претензії до деяких працівників та керівників підрозділів щодо можливої превенції цієї ситуації", – сказав урядовець.
 
Робота Національної поліції якісно змінюється рік від року, запевнив А. Аваков. Але такі окремі випадки, як у Кагарлику, показують, що рецидиви все-таки відбуваються. А тому надзвичайно важливо реагувати на них належним чином. Народні депутати мали змогу ставити запитання очільнику МВС та представникам уряду, які були присутні в залі разом із Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Учора у Верховній Раді створили тимчасову спеціальну комісію з питань захисту прав інвесторів. Заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко наголосила, що в умовах світової економічної кризи зовнішні та внутрішні інвестиції потрібні нам, як повітря. Залучення інвесторів має стати пріоритетом усіх гілок влади, в тому числі, й парламенту. До складу комісії, за словами доповідачки, ввійшли 13 народних депутатів майже з усіх депутатських фракцій та груп. Робота триватиме за двома напрямами – створення сприятливого для інвестицій законодавства та розгляд скарг, які надходять від представників бізнесу. Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Сергій Кальченко поінформував, що до складу комісії не ввійдуть тільки представники "Європейської солідарності", оскільки від цієї політичної сили не надійшло відповідної заяви. Утім, за постанову № 2601, яку розглядали за скороченою процедурою, проголосували 319 народних депутатів. Отже, це рішення фактично об'єднало весь зал.

На вимогу двох фракцій із трибуни виступив представник групи "Довіра" Сергій Шахов. Він нагадав, що зібрано понад 40 тисяч підписів за відкриття КПВВ з Луганська та Донецька. І наголосив на необхідності відкрити пункти в'їзду та виїзду. Народний депутат серед іншого також звернув увагу на те, що нині в умовах коронавірусу спостерігаються випадки звільнення лікарів через те, що начебто немає грошей для виплати їм зарплати. Він підкреслив: схожа ситуація спостерігається на території всієї країни. І наголосив на неприйнятності такого підходу.

Народні депутати взяли за основу законопроект № 3509, який вносить зміни до статті 28 Державного бюджету на 2020 рік. Вони передбачають перерозподіл коштів стабілізаційного фонду на покращення транспортного сполучення, будівництва, реконструкцію, капітальний та поточний ремонт автомобільних доріг. Такі зміни розширюють напрями використання стабілізаційного фонду, а пріоритетність та обсяги виділення цих коштів за напрямами визначатиме уряд, повідомив заступник голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін. Комітет пропонував ухвалити цей законопроект за основу та в цілому, однак у залі таку пропозицію не підтримали. Відтак прийнято рішення про скорочення строків підготовки змін до другого читання.

Ухвалено також проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за невиконання законних вимог та перешкоджання діяльності народного депутата, Рахункової палати, депутата місцевої ради № 3354. Серед авторів такої ініціативи – Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Одним із найдієвіших інструментів взаємодії народного депутата України з органами державної влади, місцевого самоврядування та їх посадовими особами є передбачене статтями 15 і 16 Закону України "Про статус народного депутата України" право на депутатські запити та депутатські звернення, йдеться в пояснювальній записці, яка супроводжує документ. Саме механізми депутатських запитів та звернень дають змогу народному депутату України оперативно реагувати на проблемні ситуації, що виникають у суспільстві, та належним чином захистити порушені права громадян та юридичних осіб. Однак в умовах сьогодення дедалі частіше трапляються випадки, коли депутатські звернення та запити нехтуються особами, яким вони спрямовані. Відповіді на звернення та запити нерідко є формальними, адресати фактично не реагують на питання та вимоги, які ставляться в них, а також не надають інформації, яка вимагається. Унаслідок цього механізми здійснення повноважень втрачають свою ефективність.

Законодавством України передбачена адміністративна відповідальність за неналежне реагування на депутатські запити та звернення. Водночас збільшення випадків неналежного реагування на депутатські запити та звернення свідчить, що санкції, передбачені на даний час, є недостатніми. А тому законотворці пропонують збільшити санкції, передбачені Кодексом. Після обговорення поданих поправок цей документ підтримали в цілому 329 голосами.

Народні депутати 303 голосами підтримали проект змін до Кодексу України з процедур банкрутства № 2276. Головною метою проекту є усунення недоліків та недопущення відкриття проваджень у справах про банкрутство органів державної влади, органів місцевого самоврядування, бюджетних установ та організацій задля недопущення порушення норм Конституції України, наголошують законотворці. Також прийняття зазначеного законопроекту дасть змогу господарським судам здійснювати провадження у справах про банкрутство у встановлені Кодексом процесуальні строки, що стимулює інвестиційну та кредитну сфери економіки України. Законопроект прискорить приведення положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність до цього Кодексу, а також впровадження в роботу судів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, передбаченої процесуальними кодексами.

Верховна Рада не підтримала проект постанови про визначення представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань. Згідно з цим документом пропонувалося визначити до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань таких осіб: Андрія Козлова, Лідію Москвич та Владлена Неклюдова. Перед розглядом цього документа за заявами представників двох фракцій виступив народний депутат від партії "Слуга народу" Гео Лерос. Він закликав своїх колег не голосувати за таку ініціативу, назвавши її знищенням парламентаризму.

Відхилили народні депутати і проект закону № 2042, яким передбачається внести зміни до деяких законів щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики.

Народні обранці працювали без перерви. На завершення заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зачитала 351 депутатський запит.