«У людей довго відновлювалась довіра до Ощадбанку після того, як вони кілька десятків років тому втратили свої заощадження. І тепер новий неприємний сюрприз — у нашому селі Рокитне Рокитнівського району Рівненщини з населенням 6,5 тисячі людей 20 червня, як пояснило вище керівництво установи банку з Києва, а точніше заступник голови правління Ощадбанку Антон ТЮТЮН, «у зв’язку з неприбутковістю» та оптимізацією вони закривають відділення Ощадбанку», — пишуть у листі до редакції мешканці цього поліського села, які, м’яко кажучи, дуже обурені таким рішенням.

Так відповів Антон Тютюн на колективний лист жителів села Рокитне Рокитнівського району Рівненщини, під яким підписалося майже двісті чоловік. Від них, вважають рокитенці, відмахнулись, наче від надокучливих мух, — відпискою, з чого можна зробити висновок, що банк не дорожить своїми клієнтами.

Заступник Рокитнівського сільського голови Микола Богданець, який теж отримав подібну відписку, заперечує деякі аргументи Антона Тютюна: — оренда відділення, яке розміщене у приміщенні колишнього колгоспу (у дуже зручному для людей місці), обходиться банку лише 12 гривень на місяць (майже стільки бере банк за обслуговування одного комунального платежу);

— працівниця відділення працює на 0,75 ставки;

— у відділенні відкрито більше 3000 рахунків мешканців села;

— із 500 пенсіонерів (дані конкретно по селу, а не по сільраді, як їх навів Антон Тютюн) села у відділенні обслуговується 211 людей (майже 43 відсотка), ще 150 людей отримують соціальну допомогу;

— багато мешканців села Рокитне, які не є клієнтами Ощадбанку, сплачують комунальні платежі саме тут, оскільки відділення розміщене у зручному місці — тут завжди багато клієнтів, як ми підрахували, — більше сотні щодня.

— Звичайно, правління банку хотіло б, аби до них на обслуговування перейшли юридичні особи, підприємства, але у нашому селі їх нема. До того ж Антон Тютюн при відповіді нашій громаді спирався в розрахунках щодо всіх мешканців сільської ради, називаючи кількість населення в 11,2 тисячі людей — це стільки по всіх чотирьох селах сільради. До відділення, звичайно ж, не долатимуть десятки кілометрів, скажімо, мешканці Лісового, Стариків. Тобто, керівництво Ощадбанку навіть не спромоглося вивчити проблему через призму статистики по конкретному селу Рокитне, яке обслуговує згадане відділення. Це свідчить про формальний підхід до відповіді на звернення до них місцевої влади, людей, — каже Микола Богданець.

— За будь-якою оптимізацією, на мою думку, повинен на першому місці стояти не лише прибуток, а й турбота про клієнтів, повага до них. А тут повагою і не пахне. Банку байдуже, що 211 пенсіонерів, 150 отримувачів соціальних допомог та інших клієнтів змушені будуть долати до семи кілометрів до відділення у райцентрі Рокитне, куди Антон Тютюн пропонує їм перейти на обслуговування. А чи знає Антон Тютюн, що село Рокитне і райцентр Рокитне не мають сполучення громадським транспортом? Тож «пробіжки» туди і назад — не всім клієнтам Ощадбанку під силу, — передає настрої людей Микола Богданець. — Свідченням того, що керівництво правління Ощадбанку зовсім відірване від життя, є те, що воно пропонує людям дистанційне обслуговування. Ну, скажіть, будь ласка, чи у всіх мешканців нашого села за нинішньої бідності, яку підсилив карантин, за низьких пенсій та соціальних виплат є можливість придбати відповідну техніку — ноутбуки і смартфони, щоб перейти на те дистанційне обслуговування? Та й чи освоять пенсіонери поважного віку ту техніку?

Заступник Рокитнівського сільського голови Микола Богданець після такої негативної відповіді і небажання йти назустріч людям розповів, що місцева влада розпочне перемовини з іншими банками щодо відкриття їхнього   відділення замість того, яке Ощадбанк планує закрити 20 червня цього року. У цьому місцеву владу підтримали нинішні клієнти Ощадбанку — вони дружно перейдуть туди, де їх будуть поважати, переоформлять картки.

Мають на це повне право. А правління Ощадбанку хай насолоджується плодами своєї «оптимізації».

— До речі, якщо у великих містах, де багато відділень Ощадбанку, закрити одне, це буде не так відчутно, як закрити його у сільській місцевості. До того ж на Ощадбанк, наскільки розуміють люди, покладена урядом соціальна функція з обслуговування сільського населення, виплати пенсій, соціальних виплат, приймання комунальних платежів, то виходить, що з нею банк не справляється, — вважають мешканці села Рокитне Рокитнівського району. — Тим паче, що це державний, а не комерційний банк.

До речі, депутатський корпус Рокитнівської сільської ради звертався з цього питання і в Кабінет Міністрів, до народного депутата України Віктора Мялика, голови правління Ощадбанку п. Пишного. Але відповідь отримали лише з обласного відділення Ощадбанку. Ось так влада реагує на звернення депутатів. А що вже казати про реакцію на звернення пересічних людей?

— Сподіваємось, що на нього відреагує і допоможе жителям села Рокитне голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, до якого ми звернулися після всіх цих відписок, — кажуть люди.