Цього чекають жителі поліських районів області, де є великі поклади «сонячного каменю». Бо, як очікують люди, вони могли б мати роботу на цьому промислі, офіційно сплачувати податки до бюджету, а головне — зберегти ліс, відновлюючи його після завершення розробки тієї чи іншої ділянки.

Ось що повідомили з цього приводу у Рівненській ОДА:

Держгеонадра виставили на аукціон на сайті ProZorro дві ділянки по 10 гектарів кожна в селі Олексіївка Сарненського району Рівненщини, де можливий видобуток бурштину. Стартова ціна першої ділянки від 319,6 тис. грн, другої — від 333,2 тис. грн. Термін подачі пропозицій до 16 липня, сам аукціон має відбутися вже 17 липня 2020 року.

«Саме зараз на Рівненщині проходять перші аукціони на отримання спеціальних дозволів на користування надрами. Прозорі умови для бізнесу, захист та збереження довкілля, створення на Рівненщині території рівних можливостей — це і є наша мета», — прокоментував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Звичайно, це лише перша ластівка в реалізації згаданого закону. На думку пересічних поліщуків, уряду треба в цьому питанні діяти рішучіше й активніше — більше виставляти таких ділянок на аукціон. Адже поки урядовці зволікають, цим сповна користуються нелегальні старателі, набиваючи собі калитки і минаючи сплату податків державі. Тож за таких темпів (а нині сезон видобутку) можуть не залишити нічого з перспективних ділянок бажаючим працювати легально.