Уперше в проекті національної стратегії оборони пропоновано визнати Російську Федерацію ворожою державою, яка становить загрозу країні й усьому Чорноморському регіону. «Нарощування військового потенціалу по сусідству з Румунією, у тому числі на східному фланзі, відповідно, на кордоні з НАТО (мілітаризація Криму, акваторії Чорного моря, проведення військових навчань, нарощування військового потенціалу, що дозволяє проводити наступальні й оборонні операції), створює серйозні виклики для стратегічних національних інтересів, безпеки кордонів ЄС і НАТО та забезпечення енергетичної безпеки й стабільності в Чорноморському регіоні», — наголошується в проекті.

Автори документа звертають увагу на гібридні й кібернетичні загрози, що походять із боку Росії, а також на поширення нею міжнародного тероризму. Вони вважають, що «глобальна зміна парадигми» цією державою становить загрозу безпеці Румунії. Зменшувати чи не помічати її дуже небезпечно.

Зрозуміло, що формулювання про ворожість Росії спричинило «обурення» у депутатів Ради Федерації РФ. Але заперечувати очевидну анексію Криму, окупацію частини Донбасу, підготовку там терористичних груп сепаратистів для диверсійних дій, гібридну війну, яку Росія веде проти України та інших сусідніх країн, не став навіть голова комісії Ради Федерації з інформаційної політики і взаємодії зі ЗМІ Олексій Пушков. Він обвинуватив Румунію в тому, що вона «прямує шляхом американської влади». Переконливіших аргументів у депутата не знайшлося, хоча і так зрозуміло, що США та Румунія є членами одного оборонного Альянсу й оборонна стратегія в них має бути спільна.