Про це йдеться у звіті Державного департаменту США до Конгресу на тему дотримання релігійних свобод у світі. В документі, зокрема, зазначається, що в Криму продовжують переслідувати та залякувати представників релігійних меншин, в тому числі, кримських татар-мусульман, вірян Української православної церкви, УГКЦ, свідків Єгови. «Окупаційна влада продовжує затримувати та ув’язнювати кримських татар, особливо, якщо людей підозрюють у причетності до мусульманської політичної організації Хізб ут-Тахрір, яку заборонили в Росії, але яка є легальною в Україні», — зазначено у звіті Державного департаменту США.

Державний секретар США Майк Помпео під час презентації звіту про релігійні свободи наголосив, що в Криму регулярно порушують права людини. «З 2015 року Росія призвала на військову службу тисячі мешканців Криму. А тих, хто не погоджувався, карали за кримінальними звинуваченнями. Росія мусить припинити репресії щодо тих, хто виступає проти окупації, звільнити несправедливо ув’язнених українців і повернути повний контроль над Кримом. Крим — це Україна», — заявив Майк Помпео, повідомляє «Голос Америки».

Також у звіті звертають увагу на те, що РФ використовує дезінформацію, щоб розпалювати конфлікт між церквами в Україні. Російські ЗМІ намагаються посіяти підозри та страх стосовно певних релігійних груп. Сили, контрольовані Росією, використовують будівлі релігійних меншин як військові установи на сході України. Окрім того, на не підконтрольних Україні територіях не мають змоги зареєструватися більшість релігійних груп, які визнає українське законодавство.

У документі зауважується також, що загалом в Україні зменшилась кількість випадків антисемітизму, порівняно з попередніми роками. Між тим доповідачі зазначають, що розслідування стосовно антисемітського вандалізму в Україні зазвичай закінчуються безрезультатно. Має місце також дискримінація релігійних меншин на місцевих рівнях, йдеться, у звіті, зокрема, коли справа стосується виділення земель для будівництва споруд релігійного призначення, повідомляє «Голос Америки».