Зі свого боку кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного, адміністративного та міжнародного права Національного університету «Одеська юридична академія», колишній заступник голови Херсонської ОДА з питань інвестицій, економіки та інфраструктури, колишній міський голова Новодністровська Руслан Панчишин (на знімку) зосередився на проблемних питаннях створення та функціонування ОТГ.

Зокрема, нагадавши, що уряд затвердив Перспективні плани всіх областей, він додав, що це сприйнято не всюди позитивно, адже деякі громади були створено фактично через коліно. За його словами, майже 120 ОТГ, утворених на добровільній основі, були роз’єднані і отримали зовсім іншу конфігурацію. «Центром нової ОТГ часто роблять село, яке, наприклад, не має навіть зали для проведення сесій. Натомість сусіднє село має всі характеристики, проте просто долучено до громади. Так часто виходить через лобіювання певних груп впливу», — зауважив він, додавши, що ціла низка питань заслуговують на окреме вивчення, проте простого рішення нема і не буде.

Торкнувшись фінансової самостійності громад, Р. Панчишин наголосив, що й досі більшість коштів адмініструється через центр. Та й сама реформа, розпочавшись з одними тезами, нині має певні викривлення. Громади, створені на початку реформи, отримали додаткові кошти, чого не скажеш про громади, створені протягом минулого року.

Водночас торкнувшись адміністративної реформи, Р. Панчишин зауважив: «Усі працюють над тим, аби територіальна реформа була проведена якісно. Але поспішаючи, як виконавча, так і законодавча гілки влади, можуть наробити багато дурниць. Реформа ж робиться для того, щоб було краще людям, а може вийти навпаки. Нині ми спостерігаємо і перекриття доріг, і мітинги, і конфліктні ситуації. Реформа доходить до завершення, а питань і проблем у громадян та сільських, селищних, міських голів та голів ОТГ лише збільшилось».

Так само проблемними, на думку колишнього міського голови, можуть виявитися й місцеві вибори. «Формування представницьких органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади є формою реалізації конституційного принципу народовладдя. Тому обрання представницьких органів в ОТГ здійснюється у порядку, визначеному законом про вибори, та з урахуванням особливостей про добровільне об’єднання територіальних громад. Нині вибори відбуваються на мажоритарній основі. Але Виборчий кодекс змінює це. І тут також будуть дискусії, конфлікти», — прогнозує він.

«Ми матимемо інші вибори за територіальним устроєм, за правилами. Часу мало, фактично три пленарні тижні, але народні депутати стверджують, що встигнуть все зробити, щож сподіваємось», — зауважив доповідач.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.