У Донецькому національному технічному університеті (ДонНТУ) почали втілювати міжнародний проект «Енергоефективний цифровий університет для промоції технічних інновацій» (EDUTIP), який фінансується Європейським Союзом. Його мета — провести заходи з енергоефективної модернізації, цифровізації та впровадження технічних інновацій.

Донецький національний технічний університет був переміщений до міста Покровська в жовтні 2014 року. Наприкінці 2019-го керівник відділу «Місцевий та людський розвиток» Представництва ЄС в Україні Фредерік Куне та ректор ДонНТУ Ярослав Ляшок підписали договір, чим дали поштовх активній фазі реалізації проекту. Загалом Європейський Союз має намір профінансувати дев’ять проектів з підтримки переміщених вищих навчальних закладів на підконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей на загальну суму 10 млн євро.

Як зазначив керівник відділу «Місцевий та людський розвиток» Представництва ЄС в Україні Фредерік Куне, подолання наслідків конфлікту на сході та підтримка внутрішньо переміщених осіб залишаються першочерговим завданням у роботі ЄС в Україні. «Допомога переміщеним університетам на підконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей сприятиме соціально-економічному підйому регіону», — підкреслив він.

Реалізація проекту триватиме до 2021 року. Його загальна сума становить 899 283 євро, в тому числі, співфінансування від університету — 90 тисяч євро. Партнером у втіленні проекту виступає Покровська міська рада.

«Унаслідок реалізації проекту університет набуде статусу регіонального центру технічних і соціальних інновацій, — наголосила проректор ДонНТУ з науково-педагогічної роботи Вікторія Воропаєва. — Це сприятиме підвищенню здатності місцевих підприємств і їх працівників, зокрема випускників ДонНТУ, розробляти та використовувати інноваційні рішення, а також посилить зацікавленість місцевої молоді в технічній освіті».

Проект, зокрема, передбачає проведення капітального ремонту та енергомодернізації двох навчальних корпусів і гуртожитку № 2 включно з енергоаудитом, утепленням фасаду і заміною покрівлі та вікон, встановленням сонячних колекторів і батарей. Також заплановано капітальний ремонт великої спортивної зали, модернізацію та створення навчальних і наукових лабораторій університету з інформаційних технологій, мехатроніки та робототехніки, екології і гірництва.

Серед інших заходів, що впроваджуватимуться у рамках проекту, — створення Центру інновацій як відкритої платформи взаємодії університету та місцевої громади з розвитком його складових: Центру кар’єри, стартап-клубу «YEP! DonNTU» та акселератора молодіжних інноваційних проектів. Передбачено також розвиток студентського самоврядування та підтримку студентських спортивно-мистецьких клубів, організацію тренінгів і обмінних поїздок, розвиток молодіжного підприємництва.

Донецька область.