Укладенню екологічного контракту під гарантії уряду запорізьким комунальним підприємством з недобросовісним підрядником запобігла СБУ під час контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури.

Як повідомили у відомстві, оперативники спецслужби встановили, що кошти на реалізацію цільових екологічних проектів Україні виділила одна з європейських країн. Інвестиції були необхідні нашій державі в період дії Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Частину коштів у розмірі 103 млн грн було перераховано на проект одного з КП Запорізької області. Проект передбачав реконструкцію систем теплопостачання для зменшення шкідливих викидів в атмосферу.

«Переможцем тендера стала компанія, яка згідно із законодавством перебуває під санкціями, зокрема, за співробітництво з «ЛНР/ДНР». Менеджмент фірми приховав цей факт під час подачі конкурсної документації.

Встановлено, що власники комерційної структури планували частину коштів, отриманих з бюджету, переказати афілійованим структурам у РФ і тимчасово окупованих районах Донбасу», — йдеться у повідомленні.

Перемогу в тендері сумнівної структури було скасовано, а державі не завдано багатомільйонних збитків.

«Ми запобігли укладанню контракту в Запорізькій області на суму понад 100 мільйонів гривень із контрагентом, який співпрацює, у тому числі, і з сепаратистами на окупованій території. Це сталося тільки через відсутність необхідної комунікації між СБУ та місцевими органами влади», — розповів у Запоріжжі Голова СБУ Іван Баканов.

Запорізька область.