Перший рейс Мінськ — Києв вчора прийняв Міжнародний аеропорт «Бориспіль». Також у розкладі аеропорту вчора стояли рейси до Мінська (Білорусь), Амстердама (Нідерланди), Дубая (ОАЕ), Кишинева (Молдова), Вільнюса (Литва), Остенде (Фінляндія). Поки що всі рейси обслуговують в терміналі D.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що відкрито всі пункти пропуску через державний кордон в аеропортах України. Однак авіакомпаніям потрібен час, щоб забезпечити продажі квитків. Раніше Владислав Криклій інформував, що літаки з України готові без обмежень на кордоні приймати Албанія і США, а Велика Британія — з дотриманням 14-денного карантину. З 27 червня для українців кордони відкриють в Тунісі (з тестуванням після прибуття). З 1 липня, можливо, поновлять рейси до Кіпру, Туреччини, Чорногорії, Грузії та Греції. Учора він повідомив, що цього тижня планують також поновити перельоти в Україну Lufthansa, KLM, SWISS Internacional Airlines, Wizz Air Hungary…

Водночас міністр звернув увагу українців, що хоча буде відновлено рейси, в тому числі, й до країн ЄС, але треба пам’ятати, що Європейський Союз поки що не відкрив кордони для громадян третіх країн, зокрема й України. І право на в’їзд до країн ЄС мають іноземці, дипломати, українці з посвідкою на постійне проживання або робочою візою, а також у випадках, визначених країною в’їзду.

Міністерство інфраструктури обіцяє щотижня оновлювати інформацію стосовно поновлення авіасполучення з іншим країнами, а Міністерство охорони здоров’я — кожні три дні надавати оновлену інформацію стосовно обмежень щодо інших країн.

Генеральний директор аеропорту «Бориспіль» Павло Рябікін повідомив журналістам, що компанії, які почали продавати квитки, поки не бачать великого попиту, тому немає гарантій, що деякі регулярні рейси не скасують.

Однак він припустив, що за два тижні розклад міжнародних рейсів стабілізується.

З огляду на те, що пандемія коронавірусу триває, країни, з якими Україна поновила і поновить найближчими тижнями авіасполучення, встановлюватимуть додаткові вимоги для іноземців. Тому українцям варто заздалегідь ознайомитися з цими вимогами, наприклад, на сайті вітчизняного МЗС. Також треба пам’ятати, що пасажирів допустять на рейс тільки у випадку, якщо в них будуть квитки, маска і… температура нижче 37,2. Правила, які потрібно знати та виконувати пасажирам, щоб потрапити в термінал і в літак, можна дізнатися заздалегідь на сайтах аеропортів.

Що стосується тих, хто прилітатиме в Україну, то для них поки обов’язкове тестування не запроваджуватимуть. Якщо українці повертатимуться з країн «зеленої зони», де рівень епідеміологічної ситуації нижчий, ніж у нас, то їх не змушуватимуть проходити самоізоляцію або обсервацію. Однак після повернення з «червоних зон» (країн, де епідеміологічна ситуація гірша за нашу) двотижнева само-ізоляція і встановлення додатку «Дій вдома» будуть обов’язковими.

Те саме стосується й іноземців. Окрім того, громадян інших держав не впускатимуть до України без поліса страхування витрат, пов’язаних з лікуванням COVID-19 та обсервацією, повідомляє Урядовий портал.

Тим часом МОЗ оприлюднило перелік держав, розподіливши їх на «зелену» та «червону» зони. Згідно з рішенням уряду, державами із значним поширенням COVID-19 вважаються ті, де кількість активних випадків захворювання становить більше ніж 40 осіб на 100 тисяч населення. До «червоної зони», зокрема, потрапили США, Велика Британія, Швеція, Вірменія, Бельгія, Білорусь, Росія, Нідерланди, Молдова, Франція, Канада, Італія, Іспанія тощо.

Скріншот з сайту Міжнародного аеропорту «Бориспіль».