На практиці вона передбачає тісніше співробітництво у сфері розвідки та надання можливості представникам країн-партнерів отримувати посади в штаб-квартирі або в структурах НАТО. Програма не є заміною Плану дій щодо членства в НАТО, якого прагне Україна, натомість дає можливості значно тіснішої співпраці. Її учасниками нині є Фінляндія, Швеція, Австралія, Йорданія та Грузія. EOP (латинська абревіатура назви програми) дозволяє країні-партнеру досягти секторальної взаємосумісності з НАТО — на рівні системи логістики, зв’язку, управління військами, конкретних родів військ.

«Ця програма дозволяє збільшити сумісність та розширити практичну взаємодію між Україною та НАТО. Програма була створена під час саміту Альянсу в Уельсі 2014 року. П’ять партнерів до неї уже приєдналися. Водночас це військова програма, а не політичний процес», — підкреслила директорка Центру інформації та документації Північноатлантичного альянсу в Україні Барбора Маронкова, виступаючи днями перед журналістами.

У МЗС рішення Альянсу назвали визнанням значного внеску України в міжнародну безпеку, «зокрема шляхом участі в місіях під проводом НАТО, Силах реагування НАТО та відповідних навчаннях і тренуваннях». «Україна розглядає Програму як додатковий інструмент для поглиблення військової практичної взаємодії з Альянсом», — зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

Водночас там підкреслили, що курс України на членство в НАТО залишається незмінним: «У цьому контексті Річна національна програма та Комплексний пакет допомоги НАТО для України є практичними інструментами, які допоможуть досягти цієї цілі».