15 червня знаменитому акторові виповнилося б 79 років. Квіти до пам’ятника гордості буковинського краю, талановитому митцю та режисеру принесли мешканці села та Кіцманського району, а також голови райдержадміністрації Олексій Добровольський та райради Петро Лумей.

Дотримуючись карантинних вимог, біля пам’ятника Івану зібралася його родина та односельчани.

«Він був справжній, а його слова про народну творчість — це чиста криниця нашої духовності, з якої завжди черпатимуть наснагу нові покоління», — підкреслив у своєму слові Олексій Добровольський.

Ці слова розчулили рідну сестру Фрозину та племінника Івана Миколайчука Михайла Грицюка. Вони у свою чергу поділилися спогадами про Івана. У зв’язку з карантинними обмеженнями заходи переведені в онлайн-формат.

Упродовж тижня вже транслювалися у соцмережах фільми Івана Миколайчука та стрічки, де він грав самобутніх та національних героїв.

Звичний формат щорічного фестивалю «На гостини до Івана» порушено, а раніше його відзначали широко, з розмахом, святкував цілий район, участь брали творчі колективи з Чернівців і всієї Буковини. Люди готувалися, як до храмів, накривали пишні столи, змагаючись у кулінарних традиціях між селами.

Фото Кіцманської райдержадміністрації.