Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) привітала результати клінічних випробувань у Великій Британії, які засвідчили, що кортикостероїд дексаметазон може врятувати життя пацієнтам, які критично хворіють на COVID-19. Серед пацієнтів, що перебували на ШВЛ, смертність зменшилася приблизно на третину, а серед пацієнтів, які потребували кисневої дотації, — приблизно на одну п’яту, йдеться у заяві ВООЗ, розміщеній на сайті організації. «Це перше лікування, яке показало зниження смертності пацієнтів із COVID-19, що потребують кисневої дотації або ШВЛ», — заявив генеральний директор організації Тедрос Адхан Гебреєсуc. «Це чудова новина, і я вітаю уряд Великої Британії, Оксфордський університет, а також лікарні та пацієнтів у Великій Британії, які зробили свій внесок у цей життєво необхідний науковий прорив», — сказав він.

Дексаметазон — це кортикостероїд, який уперше синтезували 1957-го і почали застосовувати з 1960-х років для зменшення запалень. Його використовують під час лікування астми, ревматоїдного артриту, набряків тощо. Внесений до списку головних лікарських засобів ВООЗ ще 1977 року. На цей момент є запатентованим, доступним і недорогим препаратом у більшості країн.

У ВООЗ зауважили, що британські дослідники поділилися початковою інформацією про результати випробувань, і в організації «з нетерпінням чекають повного аналізу даних у найближчі дні». «ВООЗ координує метааналіз, щоб збільшити наше загальне розуміння цього втручання. Клінічні вказівки ВООЗ оновлюватимуть, щоб повідомляти, як і коли слід застосовувати препарат під час лікування COVID-19», — йдеться у заяві.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який сам перехворів на коронавірус, під час спеціальної прес-конференції заявив, що пишається командою британських вчених, яка провела «перше надійне клінічне випробування» щодо використання дексаметазону для лікування коронавірусу, і подякував тисячам пацієнтів у Британії, які добровільно взяли участь у випробуваннях. «Ми зробили кроки, щоб забезпечити достатню кількість поставок препарату, навіть у разі другого піка», — повідомив прем’єр.

Головний науковий радник уряду Патрік Валанс, який також брав участь у прес-конференції, звернув увагу на вартість препарату. «Дексаметазон недорогий, широко доступний, і справді захоплююча річ у цьому дослідженні полягає не тільки в тому, що він працює, а й у тому, що він може працювати в усьому світі», — інформує «Європейська правда».