Під час карантину в Україні виник дефіцит донорської крові, і лише на Сумщині не відчули цієї проблеми. Область уже давно посідає лідируючі позиції у державі щодо розвитку благодійного донорського руху, а Суми вважаються неофіційною донорською столицею світу.

Таке лідерство — у крові

За підсумком минулого року у Сумах зареєстрували новий рекорд — 232 донації крові та її компонентів на кожну тисячу чоловік населення, тоді як в одному з американських міст, яке вважається у цьому світовому рейтингу другим, досягли показника лише у 116 донацій. Розрив між першим і другим місцями, можна сказати, колосальний.

До товариства сумських донорів не так давно ввійшов міський голова Олександр Лисенко. «Серед політиків останнім часом стало популярним визначати різноманітні «червоні лінії», які не можна перетинати, — зазначив він під час зустрічі, що відбулась у Сумській міськраді з нагоди Всесвітнього дня донора. — Але, мабуть, тільки у нашому місті є та «червона лінія», за яку можна і потрібно заходити».

Так Олександр Лисенко нагадав про одну з акцій Сумського обласного центру служби крові. Вона мала назву «Червона лінія порятунку» і проводилась з метою розширення кола благодійних донорів. Бо хоч Суми вже й визнані як донорська столиця світу та одержали відповідний сертифікат, хоч із 120 заслужених донорів України 45 мешкають на Сумщині, вдосконалення, як відомо, не знає меж. А коли йдеться про благодійність, коли людина здає кров не за гроші, а за покликом душі, зростання кількісних показників свідчить про те, що суспільство стає здоровішим.

Серед жителів області також — понад чотири тисячі почесних донорів. Для більш чіткого розуміння цього досягнення зазначимо: заслуженим донор стає, коли не менш як 100 разів здає на благодійній основі кров чи не менш як 120 разів — плазму крові. Кожен почесний донор здав безплатно не менше 40 порцій крові або від 60 разів — плазму крові.

Протоптаною стежкою легше йти

Про досягнення Сумського обласного центру служби крові як яскравий позитивний приклад державно-приватного партнерства вже розповідав «Голос України». Сумське підприємство вийшло на передові позиції не лише в нашій державі, а й у Європі завдяки інвестиціям компанії «Біофарма». Вклавши у реконструкцію та переоснащення колишньої Сумської станції переливання крові кілька мільйонів доларів, «Біофарма» одержала вагомий результат, від якого виграла вся Україна. Віднедавна досвід Сум почали впроваджувати в інших містах держави — Черкасах, Харкові та Дніпрі. Відкривати сучасні плазмоцентри тут було вже набагато простіше, бо перед цим сусіди уважно вивчили практику сумчан.

Восени минулого року компанія «Біофарма» відкрила у Білій Церкві завод-фракціонатор, аналогів якому немає у всій Східній Європі. У будівництво інноваційного підприємства інвестували 75 млн. Із крові та її компонентів тут виготовляють надзвичайно важливі препарати: альбуміни, імуноглобуліни та інше. Одним з основних постачальників сировини для такого виробництва визначено Сумський обласний центр служби крові, бо тут забезпечують її бездоганну якість. Донорську кров у Сумах лейкофільтрують і за короткий час визначають наявність чи відсутність у ній збудників небезпечних інфекцій.

У Білій Церкві побувала делегація сумських донорів. Відвідавши завод-фракціонатор, вони під час зустрічі у Сумській міськраді поділилися: коли бачиш, як твій невеличкий внесок перетворюється на препарати, завдяки яким лікарі рятують життя багатьох людей, зовсім по-іншому розумієш місію донорства та переоцінюєш свою особисту участь у цьому благородному русі.

Донори діляться антитілами

Пандемія та COVID-19 спонукали десятьох світових виробників препаратів із плазми крові до створення міжнародного альянсу. Мета такого об’єднання зусиль — пришвидшити створення ліків від коронавірусу. Для цього шукають донорів, які вже перехворіли на COVID-19, бо у їхній крові з’явились антитіла до цієї інфекції.

«Біофарма» стала одним із учасників міжнародного альянсу, тому в Сумах активно включилися в роботу. СОЦСК запрошує здати кров жителів міста та області, котрі перехворіли на коронавірус та мають щодо цього медичний висновок, а також тих, у кого на початку 2020 року було запалення легень, ГРВІ чи ГРЗ.

Спочатку у Сумському обласному центрі служби крові шукали хворих на COVID-19 лише серед донорів: носіїв інфекції виявляли, досліджуючи здану кров, але потім пошуки перенесли й на інших сумчан, які перебувають у групі ризику. Окрім тих, хто кілька місяців чи тижнів тому відчував підозрілі нездужання, це цілі професійні групи, які зазнають масових контактів: поліцейські, податківці, прикордонники, лікарі тощо.

Заготівля плазми крові з антитілами до COVID-19 у Сумах почалась і триває, але мінімально треба зібрати хоча б 300 літрів плазми. Це 500 донорів із числа тих, хто переборов коронавірус, тож пошуки тривають. На Сумщині станом на 15 червня було офіційно підтверджено 227 випадків захворювання, а одужали після нього 163 особи. Тож маємо рідкісний курйозний випадок, коли в області хворих на COVID-19 «не вистачає».

Сумська область.

Фото sumy.today