І нині, коли світ зіштовхнувся із загрозою коронавірусної інфекції COVID-19, ми не можемо не розповісти про людей, із професією яких здебільшого знайомі у розрізі низьких заробітних плат, але яких тепер можна назвати цивільними героями сьогодення. Мова йде про півтори тисячі соціальних працівників, службовими обов’язками яких є робота із літніми людьми, ветеранами праці та незахищеними верствами населення — більшість із них, через поважний вік, належать до «групи ризику».

Тоді, коли новини киплять інформацією про обмеження, пов’язані з пандемією, про закриття руху громадського транспорту, відсутність засобів особистого захисту, заборону без потреби виходити на вулицю, практично не було інформації про те, хто дбатиме про прикутих до ліжка хворих і стареньких, про тих, хто не може самостійно себе обслуговувати, в кого не залишилося рідних, близьких та надії... Однак такі фахівці є! Це працівники 10 київських районних центрів соціального обслуговування та міського територіального центру.

В умовах запровадження карантинних заходів соціальні робітники міста Києва продовжують виконувати свої службові обов’язки та надають соціальні послуги вдома 10790 особам похилого віку.

Працівники найгуманнішої з професій щоденно самотужки добираються до своїх підопічних, спілкуються із ними та надають соціальні послуги. Звісно, що найважливішим під час карантину є питання забезпечення засобами індивідуального захисту соціальних робітників, оскільки вони  постійно контактують з різними людьми.

І сталось так, що основний тягар із забезпечення соціальних працівників засобами індивідуального захисту ліг на керівників територіальних центрів та профспілки. Розуміючи небезпеку, та не чекаючи бюджетного фінансування, директор Київського міського територіального центру соціального обслуговування Ніна Глоба, співпрацюючи з Міжнародним благодійним фондом «Сприяння розвитку медицини» та Товариством Червоного Хреста, забезпечила соціальних робітників масками, рукавичками, дезінфікуючими розчинами.

Директор територіального центру соціального обслуговування Солом’янського району Києва  Галина Вітавська з перших днів карантину організувала пошив захисних масок для працівників.

А директор терцентру Дніпровського району Людмила Рудковська здійснила забезпечення працівників через волонтерські організації.

Свій внесок у забезпечення захисту соціальних працівників та літніх людей зробила і профспілка: об’єднаною профорганізацією територіальних центрів соціального обслуговування (голова — Юлія Пелипецька) було придбано для членів профспілки захисних масок та гумових рукавичок на 78574 грн, міським комітетом профспілки на такі цілі було перераховано 50000 грн.

Отже, завдяки небайдужості керівників терцентрів, допомозі профспілки та самовідданості працівників соціальної сфери, ветерани праці, самотні пенсіонери, інваліди та літні люди систематично отримують допомогу і підтримку, мають опіку та захист.

Щиро пишаємося нашими членами профспілки. І надалі бажаємо їм наснаги, витримки, здоров’я та заслуженого гідного майбутнього.

Дмитро СКАКОВСЬКИЙ,

завідувач організаційно-правовою роботою Профспілки працівників державних установ м. Києва.