Зовнішній вигляд на 40 мільйонів.

У його реконструкцію місто вклало понад 40 мільйонів гривень. Влада пафосно «присвоїла» йому європейський рівень і виставила як одне з головних досягнень каденції.

І містянам пляж справді подобався — поки на нього дивилися на екранах телевізорів у репортажах про виїзди керівництва міста на об’єкт. Поки слухали переможні реляції та бюджетні звіти. І ось час настав — люди побачили, що тут було зроблено.

Соцмережі зарясніли публікаціями із враженнями від відвідування нового пляжу, фото й відео. Ніхто навіть не міг подумати, що насправді являє собою «європейський рівень».

Особливо повний звіт опублікувала у Фейсбуці Олена Середа.

«Спускаємося на пляж. Бетонний схил, впритул до нього покладено кілька рядів плитки. Насипано пісок, з бетонних плит викладено доріжки до води. Поклали їх абияк, просто на пісок. Якби по розуму зробити, то потрібно, напевно, спочатку пісок вигребти, потім плити покласти, потім знову пісок досипати. А так пісок уже висипається з-під плит, деякі стоять косо-криво, і потрібно бути обережним, щоб не спіткнутися. Кілька гарних дощів, пісок вимиється між плит, і вони підуть гуляти...

Видно, що почистили воду від водоростей і згребли їх докупи. Але от чомусь забули її забрати. І лежить ця купа невідомо скільки, зверху висихає, зсередини гниє. І запашок відповідний від неї йде... Хто має все це прибирати?

Добре, що на пляжі поставили урни. Погано, що ці урни переповнені. Що робити? Або більше урн ставити (або стільки ж, але більшого об’єму), або вчасно їх спорожняти. І це поки що не сезон...

Ногомийки, на мій погляд, не дуже зручні. Поки миєш одну ногу, на другу летять брудні бризки з піском. Може, потрібно було зробити хоч якийсь жолоб?

Багато лавочок, газончики, молоді деревця й ялинки. Хтось за ними доглядає? Кілька дерев уже стоять засохлі...

Загалом пляжу й набережній я б поставила четвірку з мінусом. Проте ці дрібнички псують усю картину...

Якщо йти до пляжу з боку парку Енергетиків, пригнічує разючий контраст між «убитими» доріжками та гарною брукованою набережною. Важко було упорядкувати ці нещасні доріжки? Але ж по них народ потягнеться до туалетів...

Відзвітувалися про велопарковку. Я побачила лише одну конструкцію. І ніхто залізних коней там не залишає, усі тягнуть із собою вниз, так надійніше. Може, варто було зробити місце для паркування внизу, біля бетонного схилу?

Ідемо до переходу. Спускаємося сходами, і що бачимо? Пофарбовані темною сірою фарбою стіни, причому фарбували абияк, мабуть, поспішали здати об’єкт. До того ж так поспішали, що фарбували плямами. І, схоже, що фарби таки не вистачило. А потім так квапилися додому, що банки з-під фарби й валик кинули там же, у переході...

По всьому переходу горять тільки три чи чотири тьмяні лампи, хоча старих кріплень на стелі вдвічі більше. І дивіться під ноги, бо посередині дороги зустрічаються різні перешкоди...

От ми вийшли з переходу, дивимося на набережну. В очі впадає обдертий паркан. І там фарби не вистачило? Ну, вклали ви в цю набережну сорок мільйонів, не могли ще на чотири тисячі фарби докупити? Це ж крапля порівняно із загальною сумою...

Хто дав вказівку пофарбувати усередині перехід у темно-сірий колір? Він що, фізику в школі не вчив? А ще так хотілося б подивитися на документи, хто їх підписував.

Якщо вас влаштовує жити в цьому болоті — живіть в ньому й надалі. А я хочу, щоб усі справи в місті робилися нормально, і щоб я не платила свої податки спочатку за поганий ремонт, потім за його перероблення, при якому частина грошей взагалі піде невідомо куди».

Інший городянин Сергій Глазунов обурений тим, як обладнані місця для мийки.

«Перед відкриттям мій товариш дивувався — а як стікатиме вода після миття ніг... Відповідь — ніяк! Буде огидне болото! І антисанітарія. Ласкаво просимо на пляж», — пише він.

«А я не могла зрозуміти, чому пісок під навісами такий мокрий... Ми були о 14.00 і лежати було неможливо... Холодний і мокрий пісок... Тепер зрозуміло... Доведеться на старий пляж ходити...», — зазначає Анжеліка Прядка.

Усього за десять днів до відкриття пляжу, після «контрольного» візиту туди, міський голова Запоріжжя Володимир Буряк поділився у Фейсбуці своїми враженнями.

«Це буде своєрідна оаза на березі Дніпра з красивою зеленою зоною та клумбами, велопарковками, а також сучасним освітленням із сонячними батареями. Пляж буде оснащений усім необхідним для комфортного й безпечного відпочинку. Певен, що жителям правого берега буде тут затишно. Інший міський пляж міста — Центральний — до 1 червня також буде готовий приймати відпочивальників. Там очищують пісок, а також зроблено ремонт пляжного обладнання», — зазначив Володимир Буряк.

Як бачимо, думки містян про комфорт і безпеку, затишок та порядок якось не збігаються з думкою міського голови.

ДОВІДКА

За наявною інформацією, наприкінці 2019 року УКБ міськради за результатами тендера на реконструкцію Правобережного пляжу уклало договір з фірмою «Анстрой Лімітед» на загальну суму 41,5 мільйона гривень. Ця само фірма виконувала й роботи на лівій частині пляжу.


Такі дороги заведуть у Європу.

Фото із соціальних мереж.