Іван Приймак подякував за співпрацю.

До 122 тисяч тонн зерна відтепер можна зберігати на елеваторі приватного підприємства «Агрофірма «Вільхівці», що в Городенківському районі Івано-Франківської області. Тут ввели в дію третю чергу виробництва, і за добу готові приймати п’ять тисяч тонн насіння різних культур, незалежно від якості та кондиції. Обслуговуватимуть сільгоспвиробників із усього регіону.

Нагорода за працю

Елеватор ППА «Вільхівці» — найбільший промисловий об’єкт у Городенківському районі. Постав на базі хлібоприймального підприємства. Від колишнього виробництва тут залишилися хіба що територія та залізнична колія. Добротна огорожа, новий, з оригінальним дизайном, адміністративний корпус, де розмістилася також обладнана за останнім словом техніки виробнича лабораторія, благоустрій території — все свідчить про відповідальний підхід до справи. Важливо, що працівники мають комфортні умови для праці.

Та найбільше вражає елеватор. Це з’єднані між собою 16 потужних силосів. Першу чергу ввели в дію в 2014 році, через два роки — другу, тепер третю. Всі виробничі функції автоматизовані. Управління — через комп’ютерну систему. Для попередження займання зерна встановлена автоматична система пожежогасіння. Побудовані нові очисні споруди. Аж не віриться, що торік тут були старі пониклі склади — спадщина від колишнього підприємства.

«Найбільше переживали, як увесь комплекс з’єднати в єдине ціле. Наша праця оправдалася. Величезний механізм працює злагоджено. Невдовзі розпочинаються жнива. До приймання зерна готові», — наголошує Василь Приймак, директор елеватора.

Урочистий запуск третьої черги елеватора потужністю майже 48 тис. т приурочили до відзначення 20-річчя ППА «Вільхівці». Освятили новобудову преосвященні владика Коломийський і Косівський Юліан Гатала, єпископ Коломийської єпархії УГКЦ Василь Івасюк, настоятель Угорницького монастиря владика Павло, а також духовенство Городенківського району.

Серед поважних гостей, які перерізали стрічку свята, — голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів та перша заступниця керівника Марія Савка, депутати обласної ради, перший заступник голови Городенківської РДА Тарас Колісник, голова районної ради Іван Мандич, в. о. міського голови Любомир Музичка. Традиційні короваї на вишитих рушниках, численні вітання та нагороди винуватцям торжества. Насамперед — засновникові ППА «Вільхівці», Заслуженому працівникові сільського господарства Іванові Приймаку, котрий того дня святкував свій день народження.

«Велике сподівання покладаємо на підприємство. ППА «Вільхівці» орендує понад три тисячі гектарів землі, надає вагому матеріальну допомогу школам, дитсадкам, закладам культури та медицини, органам місцевого самоврядування, футбольній команді, церквам. Середньомісячна зарплата в господарстві — понад 13 тис. грн. На елеваторі працює 50 чоловік, із введенням в дію третьої черги будуть додаткові робочі місця. Підприємство — джерело наповнення місцевого бюджету, що важливо в час виходу із карантину», — наголосив Віталій Федорів.

Партнерство на всіх рівнях

«Агрофірма створена із нуля. Спочатку орендовану землю обробляли позиченою технікою, нарощували земельний банк, виробничі потужності, вдосконалювали технології. Дякую нашій команді за те, що працюємо єдиним організмом», — зазначив Іван Приймак.

Старший Приймаків син Василь відає елеватором, а молодший Роман — рільництвом. Батько — строгий учитель і наставник. Хлопці не мають жодних преференцій перед іншими працівниками. Така сувора школа дає результат: на них можна покластися та є кому передати керівництво.

Так само однією командою виступають партнери. Іван Приймак розповів, як довелося об’їхати десятки вітчизняних та закордонних зернових елеваторів, щоб визначитися із обсягами будівництва, технічною реалізацією проекту. Тепер тут — обладнання з різних країн. Державні прапори на підприємстві — якраз на знак такого інтернаціоналу.

«Будівельна компанія ТОВ «РІЛЯ Україна», яка розпочала спорудження нового елеватора, нашим партнером є й понині. Банери із логотипом ППА «Вільхівці» завдяки такій співпраці побували на всесвітніх виставках. Так само на всіх етапах відчувається професіоналізм та надійність партнерів-будівельників Миколи Кобенка, Олега Луціва. А також нашого колективу», — акцентує Іван Приймак.

Так само тепло відгукується господар про досвідчених підприємців як-от Василя Симчича та молоду генерацію: Володимира Новосельського, Віталія Фещука. Будівництво елеватора дало змогу розвиватися супутньому бізнесу, що вкрай важливо для маленького містечка. Доказ того, що тут можна впроваджувати грандіозні проекти й не зупинятися на досягнутому.

В аграрному бізнесі важлива співпраця з сільгоспвиробниками. Від часу нарощування потужностей із сушіння та зберігання зерна таке партнерство поглибилося. На цьому наголосили керівники ДП «Обрій» Василь Боднарчук, ПФГ «Поточище» Мирослав Козло, СВК імені Шевченка Роман Неміш, ПФ «Богдан і К» Богдан Тимофійчук. Традиційно дружні стосунки із найближчими сусідами — філією «Перспектив», яку представляє її директор Володимир Кучер. У ППА «Вільхівці» шанують таку довіру.

«Важливо мати відповідальних людей. Будівельники, сільгоспвиробники, підприємці повинні чесно заробляти свої гроші, а ми — чесно отримати свою вигоду. Так само — із селянами-власниками землі, зернотрейдерами», — наголошує Іван Приймак.

Надійні тили — дружина Галина, сини Василь та Роман із дружинами Роксоланою та Людмилою, четверо внуків дають натхнення не зупинятися на досягнутому. Адже є для кого працювати, кому передавати бізнес. Який працює нині не лише на славну родину Приймаків, а й на все Прикарпаття.

Фото надано ППА «Вільхівці».