Годі, напевно, шукати кращого за ліс місця для відпочинку. Проте співвітчизники часто ігнорують значення лісів для здоров’я та життя людини. Щорічно спостерігається різке збільшення кількості лісових пожеж. Чи ж варто говорити, що численні незаконні вирубки є справжнім лихом для природи та величезною проблемою для лісників.

З 21 січня по 16 червня 2020 року Державна екологічна інспекція (ДЕІ) нарахувала 118 мільйонів гривень збитків за незаконну вирубку лісу та склала 1309 адмінпротоколів. Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований на своїй сторінці в соцмережах.

За словами чиновника, більшу частину незаконних вирубок у лісах України здійснюють не браконьєри, а лісові господарства.

«Держекоінспекція нараховує штрафи за такі порушення та обраховує збитки від вирубки, однак ці рішення потім нерідко роками оскаржуються в судах і часто не на користь ДЕІ», — вважає Андрій Мальований.

Посадовець додав, що для розв’язання проблеми з вирубкою лісів необхідно посилювати контроль за роботою лісгоспів.

А ось думка голови Державного агентства лісових ресурсів України Андрія Заблоцького. За його словами, ініціатива формування мобільних рейдових груп із сил Держлісагентства та право-

охоронців допомагає ламати старі схеми «чорних» лісорубів. Так, лише за минулий тиждень проведено 800 рейдів. Вилучено декілька сотень кубометрів незаконної деревини та декілька авто.

«Мобільні групи вже провели більш як 18 тисяч рейдів. Складено майже 2 тисячі адмінпротоколів, до поліції передано 312 матеріалів», — зауважив Андрій Заблоцький та додав, збитки держави від незаконних рубок за п’ять років становлять понад 1 млрд грн. Це набагато більше, ніж державне фінансування лісової галузі.

«Незаконним вирубкам не місце в лісовій галузі України. Це моя принципова позиція. Ми поступово викорінюємо всі ці старі схеми. Паралельно працюємо над тим, аби прибрати всі прогалини в законодавстві, які заохочують працювати нелегально. Уже розроблено законопроект, який спрямовано на це», — зауважив посадовець.

Коли вже мова зайшла про збереження наших природних багатств, гріх оминути увагою повідомлення прес-служби Держрибагентства. За 5 місяців 2020 року в рибогосподарські водні об’єкти України вселено понад 8 млн екземплярів цінних видів риб.

Державними рибовідтворювальними комплексами до українських водойм випущено понад 3,2 млн екземплярів водних біоресурсів. Зокрема, Новокаховським рибоводним заводом частикових риб вселено 1,7 млн екземплярів мальків щуки та 638 тис. екземплярів мальків судака, Херсонським виробничо-експериментальним заводом по розведенню молоді частикових риб — 901,3 тис. екземплярів мальків щуки.

«Вселення водних біоресурсів з метою підвищення рибопродуктивності, підтримання біологічного різноманіття водних об’єктів загальнодержавного значення та збереження відтворювального потенціалу природних популяцій цінних риб є вкрай важливим для України. Особлива подяка громадським організаціям і небайдужим громадянам, які беруть активну участь у відтворенні рибних запасів. Це гарний приклад для наслідування», — зазначив т. в. о. голови Держрибагентства Олег Баздуганов.

Підсумовував Віктор БОНДАР.