Через епідемію коронавірусу її проведуть за новими правилами, і йдеться не тільки про протиепідемічні заходи.

Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій дозволила провести зовнішнє незалежне оцінювання з 25 червня до 17 липня. Того ж дня МОН надіслав до освітніх закладів роз’яснення щодо змін процедури підготовки до тестування, пов’язаних зі звільненням від державної підсумкової атестації (ДПА) випускників поточного року, які не планують вступати до вишів. Відповідні новації передбачає закон 3669, ухвалений парламентом 18 червня.

Передусім керівники шкіл та закладів професійної (професійно-технічної освіти) мають опитати своїх учнів чи студентів, чи хочуть вони, аби їх звільняли від ДПА. Про це йдеться у листі МОН від 22 червня «Щодо реалізації закону Украйни «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року».

«Керівникам закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти рекомендовано виявити випускників, які бажають пройти ДПА, — роз’яснили в міністерстві. — Для цього рекомендовано у найкоротші терміни отримати заяву-підтвердження бажання пройти ДПА у закладі освіти чи у формі ЗНО. Заява має бути від повнолітніх здобувачів або від одного з батьків чи інших законних представників неповнолітніх». Її можна принести особисто або відправити електронною поштою у вигляді скан-копії. Кінцевий термін і спосіб подання заяви визначає заклад освіти.

Випускникам, які не хочуть проходити державну підсумкову атестацію, видадуть пластикові атестати і паперові додатки до них із записом «звільнений» у відповідній графі. Золоті та срібні медалі так само віддадуть, попри звільнення від ДПА.

Охочі скласти підсумкову атестацію пройдуть її або у формі ЗНО, або у вигляді письмового іспиту. Свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти та додатки до них їм видадуть вже після отримання результатів.

Відповідно до роз’яснень МОН, освітні заклади мають організувати підвезення учасників ДПА у формі ЗНО до пунктів тестування.

Якщо випускник виявить бажання складати державну підсумкову атестацію у закладі освіти, педагоги для початку перевірять, чи має він таке право відповідно до Порядку проведення ДПА. Далі організують іспити — «у письмовій формі за завданнями та у строки, затверджені керівником закладу освіти, але не пізніше закінчення навчального року».

Істотні зміни очікують на абітурієнтів з Донбасу та Криму. З ініціативи Президента випускникам з окупованих територій дозволять вступати до будь-яких українських вишів без ЗНО. Раніше вони могли потрапити за спрощеною процедурою, без зовнішнього оцінювання, лише до ста освітніх закладів країни. Тепер обмеження знімуть. Відповідний законопроект Верховна Рада може ухвалити вже наступного тижня.

ДОВІДКОВО

Закон звільняє від ДПА у будь-якій формі осіб, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році. «Водночас здобувачі мають право пройти атестацію за власним бажанням», — запевнила т. в. о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.