За словами начальника Басейного управління водних ресурсів річок Прут та Сірет Андрія Кавулі, загалом у Вижницькому районі пошкоджено 10 дамб. Найгірше — на дамбі № 5 у селі Банилів. Там вода раніше забрала 60 метрів тіла дамби, а тепер ще 100 метрів.

У селах Банилів та Слобода-Банилів на пошкоджених ділянках дамби річка Черемош переливається через укріплення. Вже підтопило 80 садиб. Також стався прорив дамби № 5. Вода пішла у водовідвідний канал, у результаті сталося підтоплення лісосмуги та сільгоспугідь. Рятувальники попередили про загрозу підтоплення жителів села Банилів та Слобода-Банилів.

У селі Бісків Путильського району в результаті раптового підняття рівня води у місцевому потічку затопило три житлові будинки. Також повідомляється, що поблизу села Розтоки Путильського району вода підмила підпірну стіну бетонного берегоукріплення автодороги державного значення Р-62 Чернівці — Верховина на відрізку завдовжки майже 50 метрів. Тут тимчасово зупинено рух.

За прогнозами Гідрометеоцентру, і далі очікуються опади у верхів’ях річок Прикарпаття, тому рівень води може знову піднятися.

У селі Маршинці Новоселицького району місцеві мешканці намагаються рятувати городи. Міст, що з’єднує Новоселицький та Герцаївський райони, вода вже переливає. На під’їздах до нього чергують рятувальники та поліція. Рівень води в річці наближається до п’яти метрів. Санепідеміологи у разі підтоплення знезаражуватимуть криниці та підвозитимуть питну воду. Підприємці з місцевого ринку вивозять крам зі своїх контейнерів.

У Сторожинецькому та Вижницькому районах річки Черемош та Серет розмили дороги. Рятувальники тим часом готуються евакуйовувати людей.

Стихія завдала збитків на 1,5 млн грн і громаді на Хотинщині. На хуторі Брідки вода підтопила хати, знищила городину, зруйновано дороги, знесено містки, паркани. Найгірше, що на багатьох відтинках підтоплено дороги, тож ускладнено транспортне сполучення та будь-яка комунікація, насамперед постачання продуктів.

Поліцейські та рятувальники заходять до кожного будинку та перевіряють, чи не залишилися там у небезпеці люди або тварини, допомагають місцевій владі доставляти товари першої потреби. Ситуацію моніторять цілодобово в оперативному штабі. Поліцейські охороняють будинки, щоб уникнути мародерства. Організовано місця для ночівлі та харчування. До регіону прибувають додаткові сили правоохоронців, рятувальників і нацгвардійців.

Фото прес-служби ДСНС.

P. S. Коли верстався номер міський голова Чернівців Олексій Каспрук звернувся до громади із тривожним повідомленням про те, що у р. Прут очікується підйом води до 6,5 метра. Він просить чернівчан максимально згуртуватися і підготуватись.

Звернення та заяви для надання допомоги приймає муніципальний контакт-центр: 0502221580.