На знімку: Під час робочої поїздки народних депутатів України на вугільні підприємства.

Парламентарії ознайомилися з ситуацією на підприємствах вугільної галузі регіону та вивчали проблеми паливно-енергетичного комплексу.

Народні депутати провели низку зустрічей, зокрема з гірниками компанії «ДТЕК Добропіллявугілля», працівниками шахти «Краснолиманська», поспілкувалися з директорами підприємств вуглепрому на території шахти 1-3 «Новогродівська».

«Складна ситуація, протестні настрої, — повідомив народний депутат України Максим Єфімов. — Я розумію кожного з тих, хто виступив. Важка неоплачувана робота ставить сотні сімей на межу виживання. Але багатомісячна заборгованість із заробітної плати, яка була причиною соціальних заворушень, — це лише верхівка айсберга. Наша мета — почути та розібратися з ситуацією, щоб запропонувати можливі варіанти виходу з надзвичайно складної для української енергетики ситуації».

За словами народного депутата України Володимира Мороза, під час діалогів, що відбулися, порушено багато питань, і головна проблематика обговорень стосувалася забезпечення продажу нашого «чорного золота».

«На мій погляд, розв’язання цієї проблеми має полягати у створенні окремого державного підприємства, яке треба законодавчо зобов’язати закупити все вугілля державних шахт, — наголосив народний депутат України Володимир Мороз. — Наших запасів вистачить більш як на 150 років. Жодна держава, особливо з таким станом економіки, як ми, не відмовилася й не «закопала» такі запаси».

Під час робочої поїздки порушувалися також питання врегулювання стосунків державних шахт і приватних інвесторів. На переконання учасників обговорень, інвестор повинен бути захищений і не боятися вкладати кошти в шахти, оскільки для декого це єдина можливість оплатити важку шахтарську працю. Якщо держава не справляється й показує себе як неефективний власник, не може виділяти гроші на модернізацію або не може контролювати їх освоєння, — тоді треба проводити прозору та грамотну приватизацію. Але у жодному разі не можна залишати все, як є, і тим більше пускати все на самоплив.

Про проблеми та болючі для гірників питання на зустрічах розповіли представники профспілок. Вони нагадали всім, що іншого заробітку, як шахтарська праця, в Донецькому регіоні часом просто немає. Отже, кинути шахти напризволяще — означало би дати померти цілим мономістам цілого регіону.

Серед першочергових завдань учасники зустрічей називали необхідність розгляду питання щодо можливого списання податкових боргів для шахт і пені, яку нарахували підприємствам галузі.

Донецька область.

Фото з Фейсбуку.