На виставці, яка працюватиме місяць, можна ознайомитися не лише з сорочками кінця ХІХ — початку ХХ століття, а й з особливостями вишивки, характерної для різних місцевостей України. Серед представлених експонатів є й унікальна сорочка баби Єльки (Олени Рибалкіної) — бабусі виконавиці старовинних пісень Світлани Буланової. Саме на спомин про бабу Єльку і створено проект.

Під час відкриття виставки відвідувачі також мали нагоду взяти участь у майстер-класі Анни Баранової із Харкова, познайомитися з колекціонером Володимиром Нагорним, придбати етноторбу і, попиваючи справжній липовий чай, поділитися враженнями.

Про організацію виставки, яку гостинно прийняли господарі будинку народної творчості, подбала команда проекту «Баба Єлька» на чолі з головою ГО «Баба Єлька» Інною Тільновою. Проект спрямований на пошук і збереження автентичних народних пісень, які співали і співають українці Кіровоградщини, фіксацію спогадів свідків Голодомору, вивчення узорів та крою давнього одягу, кулінарних традицій.

За словами Інни Тільнової, «Баба Єлька» — це метафора, яка означає тісний зв’язок зі своїм корінням. Його мета — намагання привернути увагу молоді до історії традиційної культури, спонукати ідентифікувати себе українцями і пишатися цим.

Анатолій САРЖЕВСЬКИЙ.

Кропивницький.

Фото автора.